Milers de persones clamen pels drets LGTBI a Barcelona agermanats amb Palestina

Els manifestants reclamen una llei trans catalana, acusen Israel d'utilitzar-los per "justificar el genocidi" i es desvinculen del 'Pride' que consideren un exemple de "capitalisme rosa"

Durant la protesta s'ha acusat Israel de fer servir el col·lectiu per "justificar el genocidi" a Gaza
Durant la protesta s'ha acusat Israel de fer servir el col·lectiu per "justificar el genocidi" a Gaza | Europa Press / Lorena Sopena
Redacció
29 de juny del 2024
Actualitzat a les 21:18h

Milers de persones s'han manifestat aquest dissabte a la tarda a Barcelona en favor dels drets del col·lectiu LGBTI. La Crida LGBTI ha organitzat la tradicional marxa amb motiu del Dia de l'Orgull, que va ser aquest divendres, i enguany ho ha fet acompanyat d'altres lluites, principalment la crida a la pau a Palestina. Sota el lema "Desbordem la Norma", la manifestació ha aplegat 2.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 10.000 segons els organitzadors, que han anat de plaça Universitat a plaça Sant Jaume, on s'ha llegit el manifest. 

"No en el nostre nom", ha dit el portaveu de la Crida LGBTI, Angel Camacho, després d'afirmar que Israel "utilitza el col·lectiu de manera il·legítima per netejar-se la imatge i justificar el genocidi". En declaracions als mitjans, ha rebutjat la política "racista, colonial i d'apartheid" d'Israel. Durant la marxa s'han succeït les proclames en aquest sentit i s'han pogut veure moltes banderes palestines. "Enguany els nostres cors i les nostres forces són amb Palestina", ha proclamat el manifest ja a la plaça Sant Jaume. Els manifestants han exigit a totes les institucions la ruptura de relacions "de tota mena" amb Israel.

Lluita contra la crisi climàtica i social

Israel a banda, durant la marxa també s'ha reivindicat la necessitat de plantar cara a la crisi ecologista i social, en paraules de Camacho. El portaveu ha alertat que sense un món on es pugui viure no es poden viure lliurement la sexualitat i les identitats. El manifest també ha criticat el sistema capitalista i assegura que a les dissidències sexuals i de gènere se les "oprimeixen" per a mantenir millor el sistema.

El Hard Rock també ha estat present a la protesta. Els manifestants s'han oposat a un model territorial basat en macroprojectes, però també contra les grans infraestructures o casinos que consideren que incentiva el model econòmic basat en el turisme i els macroesdeveniments. Asseguren que destrueixen la pagesia i generen feines precàries.

Els manifestants han sortit al carrer per reclamar drets LGTBI amb el lema "desbordem la norma"
Els manifestants han sortit al carrer per reclamar drets LGTBI amb el lema "desbordem la norma" - Europa Press / Lorena Sopena

Es desvinculen del Pride

I entre aquests macroesdeveniments han volgut desmarcar-se del Pride, per "instrumentalitzar" el col·lectiu LGBTI i justificar-se "rentant-se de rosa". "Nosaltres ho tenim clar, ni 'pinkwashing' ni 'greenwashing'!", han asseverat en la lectura del manifest. Per al portaveu de la Crida, el Pride és una "desfilada comercial del capitalisme rosa" i no un moviment activista. Ha afegit que està impulsat per empreses com immobiliàries, de l'oci nocturn o hoteleres, que "només volen fer negoci". "Són les empreses que ens desnonen, que fan pujar els lloguers a Barcelona i són còmplices del genocidi a Palestina", ha declarat.

Més enllà, Camacho ha afirmat que, per descomptat, han sortit al carrer per 48ena vegada consecutiva per defensar els drets LGBTI. En aquest sentit, ha reclamat una llei trans catalana, ja que ha lamentat que va quedar paralitzada per la convocatòria de noves eleccions. Ha valorat que la norma espanyola va ser "retallada" i que fa falta una llei que garanteixi realment els drets del col·lectiu.

Tancament dels CIE i lluita contra l'extrema dreta

D'altra banda, han reclamat la regularització de totes les persones migrades, la derogació de la llei d'estrangeria i el tancament de tots els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE).

Han alertat també sobre l'auge de l'extrema dreta i el reforçament dels discursos LGBTI-fòbics, que es tradueix en un increment d'agressions al col·lectiu que sovint queden "impunes". Per fer-hi front, han reclamat més educació transfeminista, més recursos en l'aplicació de protocols i també en el sistema de salut. Sobre això últim, han exigit la formació dels professionals per combatre l'estigma.

Entre la setantena d'organitzacions que s'han adherit a l'acte hi ha la Coalició Prou Complicitat amb Israel, la Comunitat Palestina de Catalunya, el Sindicat de Llogateres, Ecologistes en Acció, la CGT, la Intersindical, Futuro Vegetal i  No Copa Amèrica.