Un estudi català revela el tipus d'alimentació que augmenta el risc de patir Alzheimer

Una investigació liderada per la Universitat Rovira i Virgili explica la relació entre l'obesitat, la diabetis tipus 2 i la malaltia neurodegenerativa

Imatge il·lustrativa de la malaltia de l'Alzheimer
Imatge il·lustrativa de la malaltia de l'Alzheimer | Unsplash
Redacció
02 de maig del 2024
Actualitzat a la 13:03h

Una dieta basada en el consum de greixos saturats s'associa al risc de patir obesitat o diabetis. Aquesta és una realitat perfectament coneguda i investigada. Però ara un estudi català ha revelat que aquest tipus d'alimentació també estar associat a un major risc de tenir Alzheimer.

Concretament, una investigació liderada per la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha permès descobrir el mecanisme que relaciona el consum de greixos saturats en l'alimentació amb aquesta malaltia. El consum d'aquests aliments, segons expliquen els autors de l'estudi, afecta unes molècules de la sang i altres teixits del cervell, que actuen com a marcadors i reguladors de la malaltia.

La investigació es va fer en un model de ratolins que desenvolupa la malaltia en edat adulta. Tot i que prèviament ja s'havia demostrat que després de seguir dietes riques en greixos desenvolupaven la malaltia molt abans que els que tenien una alimentació convencional, el mecanisme que desencadenava el seu avenç no es coneixia. Els resultats s'han publicat a la revista especialitzada Nutrients.

Els resultats van demostrar que empitjorava el seu metabolisme després de seguir aquesta dieta durant sis mesos amb un increment significatiu del pes corporal i una pitjor resposta a la glucosa i a la insulina, que són característiques similars a l’obesitat i la diabetis tipus 2 en persones. A més, es va observar una alteració de diversos microARNs tant a la sang com al cervell, que podien danyar aquest òrgan.

Els resultats obtinguts, tal com apunten els autors, subratllen la importància d’una dieta equilibrada per a la prevenció de malalties neurodegeneratives i destaquen el potencial dels microARNs com a objectius per a intervencions terapèutiques.

"Suposen un avenç en el coneixement del mecanisme que explicaria la relació entre obesitat, la diabetis tipus 2 i el desenvolupament de l’Alzheimer. A més, ofereixen noves dianes per a la possible prevenció i tractament de la malaltia", ha explicat la investigadora que ha liderat el projecte i catedràtica del Departament de Bioquímica i Biotecnologia Mònica Bulló, del grup de recerca Nutrició i Salut Metabòlica (NuMeH) i del Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la URV. En la recerca també han col·laborat l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), el CIBERobn i la Universitat de Barcelona.