Fruites i verdures de temporada d’hivern

Perquè el producte sigui fresc, de qualitat i de proximitat, cal adaptar-se al calendari de producció natural

  • La zona de fruites i verdures d'un supermercat | Pexels -
Publicat el 14 de gener de 2024 a les 20:40
El canvi climàtic i la hiperglobalització estan desdibuixant el concepte de "producte de temporada". Si bé, continua sent llei que les fruites i verdures naturals i de proximitat tenen un valor afegit que convé perseguir. Per això, ara que Catalunya es troba immersa en l'estació hivernal, repassem les que toca consumir.
 

Fruites de temporada d'hivern

Adaptar-se al calendari de producció natural i evitar el cultiu forçós de la fruita que no és de temporada garanteix que aquesta es desenvolupi en les condicions òptimes i conservi les propietats organolèptiques, amb el resultat final d'un producte fresc, de qualitat i de proximitat. Són fruites d'hivern:
 

Poma

Existeix una gran varietat de pomes i, per tant, n'hi ha que s'adapten a les diferents estacions de l'any. Si bé, els pomers són arbres que necessiten passar per dies freds i, sumat al fet que aquesta fruita és rica en antioxidants, que activen els neurotransmissors que fan sensació de benestar; la converteix en una gran aliada contra els trastorns emocionals per manca de llum.
 

Pinya

Tot i que s'associa a l'estiu, el sol i la calor, la pinya és una fruita de temporada d'hivern. El seu alt contingut en aigua (85%) i les poques calories que aporta, a més de les vitamines dels grups A, B i C, antioxidants i minerals que incorpora, la fan ideal per a la salut. A més, té fibra, que contribueix a depurar l'organisme, i propietats antiinflamatòries.
 

Mandarina

Com tots els cítrics, la mandarina adopta la màxima dolçor i qualitat de nutrients a l'hivern. Si bé, mentre que altres fruites d'aquest grup es poden trobar en altres èpoques de l'any, la mandarina és exclusiva de l'estació freda, ja que és una fruita climatèrica, que no creix després de ser collida i, per tant, ha de ser cultivada en el moment idoni.
 

Fruits secs

Els fruits secs, un dels aliments més complets que es poden incorporar a la nostra dieta, també són de temporada d'hivern. Ajuden a prevenir malalties cardiovasculars i les relacionades amb el procés natural d'envelliment gràcies a la seva composició única. A més, conté fibra, oligoelements i antioxidants.
 

Kiwi

Aquesta fruita de la família de les actinídies es cultiva en la varietat hayward a l'Estat. Una varietat que es recol·lecta els últims dies de la tardor i els primers de l'hivern, pel qual es pot consumir des de l'octubre fins al març.
 

Verdures de temporada d'hivern

De la mateixa manera que passa amb les fruites, convé adaptar-se al calendari de producció natural per gaudir dels productes de millor qualitat. Són verdures d'hivern:
 

Carxofes

Es tracta d'una de les reines de l'hivern. La carxofa s'ha convertit en una verdura molt buscada per als amants del bon menjar i són un dels actors principals de les tradicionals calçotades. A més, tenen un efecte depuratiu que les fa una gran opció per incorporar a una dieta saludable, juntament amb els múltiples minerals que conté. També ajuden a prevenir malalties cardiovasculars i estan indicades per a les persones diabètiques.
 

Bledes

Com els espinacs i la remolatxa, les bledes pertanyen a la família de les quenopodiàcies, a qui els agraden les temperatures fresques de l'hivern i es poden consumir durant aquesta època, la tardor i la primavera.
 

Col

La col, al seu torn, forma part de la família de les crucíferes o brassicàcies, com la coliflor, el bròcoli, el rave o el nap. Són originàries de regions fredes, pel qual són la icona de l'hivern en totes les seves varietats.

[plantillavirals]