La sanitat concertada amenaça amb més mobilitzacions

Mig miler de facultatius s'han manifestat aquest divendres a Terrassa

Mobilització dels metges de la sanitat concertada a Terrassa.
Mobilització dels metges de la sanitat concertada a Terrassa. | Anna Mira
30 de novembre de 2018, 14:31
Actualitzat: 15:45h
Els metges de la sanitat concertada de Terrassa s'han mobilitzat aquest divendres al matí pels carrers de la ciutat per demanar les mateixes condicions que el departament de Salut ha acordat amb l'Institut Català de la Salut (ICS).

Mig miler de facultatius de la sanitat concertada, majoritàriament de MútuaTerrassa i el Consorci Sanitari de Terrassa (CST), han baixat amb dues columnes des dels CAP Rambla i el Sant Llàtzer fins a arribar a les portes de l'ajuntament terrassenc on ha mantingut una reunió amb l'alcalde i els diversos portaveus de la ciutat. 

El president del sector d'hospitals concertats de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, ha denunciat el greuge que suposa que el departament no s'hagi assegut a negociar amb els professionals de la sanitat concertada que representa el 80% dels llits hospitalaris i el 20% de l'atenció primària catalana. 

En declaracions a NacióDigital, Lleonart ha assegurat que "el govern de la Generalitat s'ha dedicat a menysprear la sanitat concertada" i malgrat que "ens felicitem per l'acord que ha arribat amb l'ICS però això crea una gravíssima desigualtat", ha afegit. 

Per la seva banda, l'alcalde, Alfredo Vega, s'ha mostrat preocupat per la situació que viu Terrassa i ha assegurat que se suma a la reivindicació del sector perquè "no podem permetre que a Terrassa el servei sanitari sigui pitjor que a la resta del país".
 
Lleonart ha explicat que aquesta situació s'agreuja a la tercera ciutat de Catalunya, ja que a Terrassa gairebé la totalitat dels hospitals i els CAP formen part de la sanitat concertada. "Una persona que visqui a Terrassa a partir a dilluns veurà l'atenció dels seus metges empitjorada en relació a l'atenció dels centres públics, ha afegit el president del sector d'hospitals concertats de Metges de Catalunya. 

En la mateixa línia s'ha expressat el pediatre de MútuaTerrassa, Tomàs Pérez, que ha lamentat la situació actual. "No entenem que hi hagi metges i ciutadans de primera i de segona en un servei públic i universal com és l'assistència sanitària", ha afegit. Pérez ha explicat que a banda de Terrassa, es viu una situació semblant a Tarragona, Igualada, Reus o Badalona. 

Vega té pendent una reunió amb el director de CatSalut i també amb la direcció de MútuaTerrassa per posar les bases per canviar el sistema de salut malgrat que ha acceptat que es tracta d'un problema estructural. 

El sector posa punt final a la vaga però Lleonard ha avisat que les mobilitzacions podrien continuar en una època de l'any assistencialment complicada si la Generalitat no escolta les seves peticions que passen per una millora de la qualitat en l'assistència però també per poder dedicar temps a la docència i la investigació així com en inversió per la renovació dels equipaments sanitaris. 
 

Mobilització dels metges de la sanitat concertada a Terrassa. Foto: Anna Mira