
Membres de l'APE i la PAH al vestíbul de la seu d'Endesa a Barcelona Foto: Isaac Meler
L'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha ocupat aquest dijous el vestíbul de la seu d'Endesa a Barcelona. L'acció, realitzada per una vintena de membres d'aquesta entitat social i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), té per objectiu reclamar que la companyia posi un comptador i subministri electricitat a una família en situació de vulnerabilitat a Vilagrassa (Urgell).
"Portem un mes i sis dies sense llum", ha explicat la Mireia, mare de tres fills de 8, 11 i 15 anys. La seva parella té una malaltia respiratòria que l'obliga a dormir amb una màquina d'oxigen. "Si no té la màquina se li poden parar els òrgans i ja hem hagut d'anar dues vegades a urgències", ha lamentat minuts abans que l'APE posés en marxa la protesta. Per ara, van tirant amb un generador.
Te presentamos a Mireia que ha venido para exigirle a @Endesa #LuzParaJManuel Su marido necesita una máquina de oxígeno para dormir pic.twitter.com/6bnFGGqpTq
— Pobresa Energètica (@APE_Cat) December 22, 2016
Per què Endesa es nega a posar-los un comptador? Des del mes d'agost, la Mireia i la seva família viuen en un habitatge ocupat propietat de la SAREB, el "banc dolent", i no tenen ni escriptura ni contracte de lloguer. "La SAREB ens va oferir un lloguer social, però quan arribarà?", es pregunta ella.
El cas de la Mireia i la seva família "no és un fet aïllat" a Catalunya. Així ho ha afirmat la portaveu de l'APE, Maria Campuzano, que ha criticat que l'empresa es nega oferir el subministrament malgrat que la família ha fet diversos tràmits i "té un informe de vulnerabilitat i el butlletí blau, que certifica la seguretat de la instal·lació elèctrica". "Cap llei estableix que sigui necessari tenir un contracte de lloguer", ha declarat Campuzano. I ha afegit que el que sí diu "la llei del sector elèctric espanyola i la catalana" és que no es pot tallar la llum a una persona que necessita un subministrament vital.
Mentre ha durat l'acció, Campuzano i l'afectada han aconseguit que Endesa condoni un deute de 3.000 euros per haver punxat la llum. La Mireia i la seva família van entrar a l'habitatge el mes d'agost d'aquest any i el novembre els van treure els comptadors. Tanmateix la companyia els demanava que paguessin el deute d'un any, des de l'agost de 2015 al de 2016. Els protestants encara segueixen a l'interior del vestíbul i els Mossos d'Esquadra els han identificat a la vegada que l'equip de mediació del cos policial intenta fer de mitjancer entre l'empresa i els activistes. Asseguren que no marxaran fins que la Mireia tingui llum a casa.
¿Aún no conoces nuestro villancico? Directo al Top Ten, mientras exigimos a @Endesa #LuzParaJManuel. Denuncia y alegría. pic.twitter.com/XZkzEwODVx
— Pobresa Energètica (@APE_Cat) December 22, 2016