Les discoteques i els bars de copes topen amb el «Pla Endreça» de Collboni

Els empresaris de l'oci nocturn denuncien que s'està "perseguint" el sector amb un repunt en les inspeccions, mentre l'alcalde de Barcelona assegura que "mai es pot acusar un govern de fer complir les normes"

Agents de la Guàrdia Urbana davant d'una discoteca
Agents de la Guàrdia Urbana davant d'una discoteca | Guàrdia Urbana de Barcelona
28 de desembre del 2023
Actualitzat el 07 de març del 2024 a les 14:34h

El sector de les discoteques i els bars de copes ha obert un front de protesta contra les inspeccions de l'Ajuntament de Barcelona, intensificades darrerament. La Federació Catalana de l'Oci Nocturn (Fecalon) denuncia que "el consistori actual" en mans del PSC "sembla focalitzar els seus esforços en una persecució" contra els establiments nocturns. De fet, arriba a acusar el govern municipal d'una guerra bruta administrativa a través del "lawfare", un concepte que els últims mesos ha estat protagonista de l'actualitat política i judicial.

Preguntat per aquesta realitat, el portaveu de la Guàrdia Urbana de Barcelona, l'intendent Jordi Oliveras, ha reconegut que darrerament s'han intensificat les inspeccions -que també van més enllà de l'oci nocturn i afecten botigues de menjar o supermercats- i ho ha atribuït a una decisió política del nou govern municipal. En declaracions a la premsa, ha acabat apuntant que aquest nou focus de pressió "s'emmarca" en l'anomenat "Pla Endreça".

"És veritat que hi ha hagut un petit increment l'últim mes", ha apuntat Oliveras, que també ha destacat que s'ha posat en marxa un fenomen conegut com a "multiinspecció". D'això precisament es queixaven des de la patronal de l'oci nocturn, ja que denuncien que el 21 de desembre va haver-hi una "inspecció massiva" de més d'un centenar de tècnics que "supera qualsevol precedent a Barcelona i Catalunya", recollia aquest dimecres l'Agència Catalana de Notícies (ACN) arran d'un comunicat.

El problema és de fons, ja que el "Pla Endreça" va néixer especialment amb la intenció de rebaixar les sensacions de manca de neteja i inseguretat, establertes com a principals preocupacions dels barcelonins els últims anys. Això, a més, també portava sancions més dures per beure alcohol al carrer, fer soroll o orinar i una defensa pública del consistori que això hauria de servir també per generar menys molèsties als veïns de la ciutat. Per la Fecalon, és un error "estigmatitzar i assenyalar com el principal problema de seguretat" els negocis que funcionen de nit. "Contribueixen a la solució", remarquen.  

Al seu torn, aquest dijous, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha volgut marcar perfil dur pel que fa al compliment de la llei i les ordenances municipals. "Mai es pot acusar un govern de fer complir les normes, és la nostra obligació", ha reblat el màxim representant del consistori. En la mateixa línia, ha subratllat que l'equip de govern "no va contra un sector", però ha volgut expressar "fermesa" en el compliment de la normativa. També ha matisat que "els serveis d'inspecció consideren que hi ha zones de la ciutat i activitats que han de ser inspeccionades". Un d'aquests punts és el triangle golfo de Sant Martí, i el seu entorn. De fet, el mateix Ajuntament acaba de posar en marxa una suspensió de llicències perquè no hi pugui obrir cap més local d'oci nocturn o de negoci alimentari. 

Les dades avalen l'activitat inspectora municipal sobre el sector de les discoteques. Aquest 2023 s'han arribat a fer unes "1.500 inspeccions" al sector de l'oci nocturn i s'han fet unes "4.000 denúncies, majoritàriament de caràcter lleu", apunten des de la Guàrdia Urbana. Alhora, també es matisa que actualment no hi ha cap establiment que tingui pendent cap ordre de cessament de l'activitat. És a dir, que totes les sales de Barcelona operen de manera legal.