Barcelona ja exhibeix la mà dura anunciada al carrer: així són les noves multes per beure o orinar

El tinent d'alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, ha informat que ja s'han donat indicacions polítiques als agents perquè sancionin amb uns nous imports més alts i fins i tot s'han adequat els dispositius electrònics amb què operen

Agents de la Guàrdia Urbana patrullant, en imatge d'arxiu
Agents de la Guàrdia Urbana patrullant, en imatge d'arxiu | Hugo Fernández
11 d'agost del 2023
Actualitzat a les 12:30h
El nou govern municipal de l'Ajuntament de Barcelona segueix intentant combatre les xifres que suren als baròmetres, que indiquen que les principals preocupacions entre la població són la seguretat i la neteja. La recepta per contrarrestar-ho, amb un PSC en solitari al govern, és anunciar mà dura. Tal com ha anunciat el tinent d'alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, els agents començaran a aplicar un augment de mitjana del "55%" del preu de les sancions "respecte a les que s'imposaven actualment". Aquest divendres, el responsable polític de la policia local ha detallat que ja s'han donat les indicacions pels nous imports als guàrdies urbans, alhora que s'han "adequat els dispositius PDA" amb què tramiten les sancions, segons ha informat l'Agència Catalana de Notícies. És part del mateix pla que ha posat el focus sobre els manters, tal com denunciaven recentment a Nació els venedors ambulants.

Això no s'ha fet reformant l'ordenança de convivència, tràmit que necessita acord amb altres forces polítiques i quedarà per més endavant, sinó que es basa en unes noves ordres polítiques que es fan arribar als agents. "Podem incrementar ja sancions, anirem cap a la banda mitja-alta", ha dit Batlle, en referència a la forquilla ampla que permet l'actual ordenança municipal. Aquest preu el decideixen els agents que tramiten la multa, al moment. I és l'escenari on ara s'ha anunciat un canvi.

"Fer necessitats a l'espai públic passarà de 200 a 300 euros. Fer pintades a les parets, de 300 a 500 euros. I quan es tracti de pintades en edificis patrimonials seran de 600 euros. I el consum d'alcohol que generi problemes greus d'ordre públic passarà a 600 euros", ha exposat el tinent d'alcaldia. Aquest últim supòsit ja el va plantejar el mateix govern municipal l'estiu passat, executiu en què Batlle ja ocupava la mateixa posició, tot i que ha reconegut que d'aquelles sancions dures per beure al carrer se'n van acabar posant "poques".

A més, en una compareixença de finals de juliol, el mateix responsable municipal va assegurar que no disposa de la xifra de quantes sancions de l'ordenança de convivència acabaven cobrant-se. En aquest mateix sentit, va prometre buscar fórmules per assegurar que el procediment sancionador es completi. No amb una intenció "recaptadora", sinó amb una voluntat de "dissuasió", ha volgut remarcar el govern de Jaume Collboni. Sigui com sigui, la roda de premsa -que no ha afegit cap mesura amb perspectiva social que acompanyi la voluntat d'endurir les sancions- ha deixat clar que hi haurà diverses fases dels nous plans: la immediata, que tocarà el cost de les multes, i una de més fons, que implicarà una reforma de l'ordenança de convivència si s'arriba a un acord amb l'oposició.


Més neteja ràpida, promet l'Ajuntament

Aquest canvi forma part d'una estratègia conjunta anomenada "Pla Endreça". És una iniciativa pensada específicament per incidir en l'espai públic i reconduir les crítiques ciutadanes a la seguretat i la neteja, estancades els darrers anys. En aquest cas, el pla no té cap pressupost afegit, sinó que es reorienten efectius dels serveis de neteja i de la Guàrdia Urbana per actuar sobre els punts que l'Ajuntament considera més problemàtics.
Arxivat a