Llogar una habitació en un pis d'estudiants a Barcelona costa la meitat del salari mínim

El preu mitjà a la capital del país és de 490 euros, una xifra que ha pujat gairebé un 7% respecte a l'últim any

Barcelona és una de les ciutats més cares pel que fa al lloguer de pisos d'estudiants
Barcelona és una de les ciutats més cares pel que fa al lloguer de pisos d'estudiants | Adrià Costa
Nació
07 d'agost de 2023, 12:49
Actualitzat: 15:58h
Al setembre comença el curs arreu del territori i els estudiants universitaris busquen pisoson poder allotjar-se. Cada any, però, és més difícil trobar-ne i, sobretot, afrontar els preus que demanen els propietaris per tot just una habitació. Normalment, el primer any d'universitat els alumnes opten per estar-se en una residència, però l'any següent prefereixen viure en un pis, gairebé sempre compartit. Amb tot, la majoria de vegades, aquesta despesa no seria possible sense l'ajuda dels pares. Així, experts alerten de l'augment dels preus en el lloguer d'habitacions en pisos d'estudiants. D'altra banda, però, també creuen que la llei d'Habitatge afavorirà el lloguer temporal, propi dels universitaris. 


Plataformes especialitzades en lloguer de pisos per a joves, com ara Live4Life, han explicat que el preu mitjà d'una habitació en un pis compartit és de 490 euros a Barcelona, cosa que equival pràcticament a un 50% de l'SMI, ara establert en 1.080 euros. Respecte a l'últim any, el preu ha pujat ni més ni menys que un 6,5%, i si es compara amb fa cinc anys, un 25%.

Ara bé, la ciutat comtal no és pas l'única ciutat afectada. A Madrid, per exemple, el preu mitjà és de 510 euros, superior al de Barcelona —la segona ciutat més cara en aquest sentit—. Després de la capital espanyola i de Barcelona hi ha València, amb un preu mitjà de 330 euros; Sevilla, de 320; A Coruña, de 290; Granada, de 260, i a Salamanca, de 220.

Els preus generals del lloguer també arriben a màxims històrics. Segons el portal Idealista, el metre quadrat costa 15,3 euros a Barcelona, cosa que equival a un increment interanual d'un 10,8%. A Madrid no canvia gaire la cosa, ja que el metre quadrat se situa lleugerament per sobre, en els 15,6 euros. 


Amb tot, la llei d'Habitatge té un paper important en l'oferta i la demanda dels pisos de lloguer. De fet, des de Live4Life també indiquen que amb la llei augmentaran els lloguers més informals i temporals, com ara els destinats a estudiants universitaris. Per tant, hi haurà una ampliació de l'oferta i els joves tindran més varietat de possibilitats. Des de Wolo, immobiliària especialitzada en lloguers no temporals, coincideixen amb Live4Life i consideren que de cada cop hi haurà menys lloguers a llarg termini. Al cap i a la fi, les pujades en el preu del lloguer no deixen de ser una conseqüència més de la inflació, que no deixa de créixer
Arxivat a