L'orgull gai omple els carrers de Barcelona a partir d'aquest dimecres

Els plats forts de la festa es concentraran el cap de setmana del 7 i el 8 de juliol amb la desfilada de carrosses al centre de la capital catalana | El Moll de la Fusta es convertirà en l'epicentre de les activitats, que s'allargaran fins la setmana vinent

Manifestació de la Pride Barcelona
Manifestació de la Pride Barcelona | Adrià Costa
28 de juny de 2017, 07:00
Actualitzat: 11:04h
L'Orgull LGTBI comença a desfilar aquest dimecres pels carrers de Barcelona. La ciutat s'acoloreix amb la bandera de l'Arc de Sant Martí des d'avui i fins a finals de la setmana que ve per commemorar el que a Catalunya s'ha batejat com el dia de l'alliberament gai. La jornada se celebra pròpiament el 28 de juny, però el gruix de les activitats es concentraran entre aquest cap de setmana i el vinent, el dels dies 7 i 8 de juliol. L'agenda d'activitats combinarà el caràcter reivindicatiu de la festa amb la música, els concerts i l'espectacle, que a Barcelona tindrà el Moll de la Fusta com a epicentre.

El cap de setmana passat Madrid va acollir la festa internacional amb motiu de la Dada de l'Orgull Gai i Barcelona confia recollir una part dels assistents provinents de diversos punts de tot el planeta que aquests darrers dies s'han passejat per la capital espanyola. Segons els càlculs de l'organització, per Madrid hi han passat més de dos milions de persones només entre dissabte i diumenge. Les previsions en el cas de la ciutat comtal són més limitades: els organitzadors de la Pride Barcelona esperen que a les activitats de la capital catalana hi assisteixin al voltant de 260.000 persones.

La marxa de l'Orgull Gai, el plat fort de la festa, no arribarà fins el 8 de juliol. Als carrers del centre de Barcelona hi desfilaran desenes de carrosses i milers de persones, en una de les imatges més reconeixibles de la festa. Aquest any se celebrarà més tard que de costum perquè la coincidència amb la festa de Sant Joan ha obligat els organitzadors a fixar la data de la marxa quinze dies després del que és habitual. La resta d'ingredients, però, -la música, les carrosses, els banys de color i les disfresses més extravagants- no fallaran a la cita. L'edició d'enguany pivotarà al voltant del lema "Visca la vida!" i vol recordar els grans oblidats de la comunitat LGTBI: els transsexuals. També posarà l'accdent en la discriminació del col·lectiu al món de l'esport.
 

L'Ajuntament de Vic amb la bandera de l'arc de Sant Martí. Foto: Adrià Costa


Un any d'aniversaris

El Dia de l'Orgull Gai se celebra el 28 de juny per commemorar els aldarulls de Stonewall de l'any 1969. Aquesta és, en realitat, una data funesta per al moviment homosexual: un grup de policies van entrar en un bar gai de Nova York del barri de Stonewall i va agredir i detenir desenes de persones. La brutal actuació policial, però, va suposar un punt d'inflexió i va donar pas a una setmana sencera de protestes de la comunitat homosexual, fustigada pels abusos. L'esperit reivindicatiu d'aquella revolta és el que pretén recollir la festa, que aquest any a Catalunya coincideix amb més d'un aniversari.

Aquest dimecres fa just quatre dècades de la primera marxa LGTBI a l'estat espanyol. Va tenir lloc a Barcelona i hi van participar més de 4.000 persones. De fet, un mes enrere la comunitat també va celebrar el trentè aniversari de la primera petició de matrimoni homosexual, que es va registrar a un jutjat d'instrucció de Vic i que, tot i no reeixir, va situar el moviment gai a la punta de llança de les reivindicacions de caràcter social. I si aquestes dues dades no fossin prou significatives per si mateixes, aquest any en fa 30 de la fundació de la Federació de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals a l'Estat.

Una bateria de fites que engresquen els organitzadors, però que també reiteren la vigència de les reivindicacions del col·lectiu homosexual. Gairebé mig segle després de les primeres mobilitzacions, les agressions d'aquest cap de setmana a Madrid a persones gais per la seva orientació sexual o les pors que encara afronten algunes persones a l'hora de viure amb naturalitat la seva condició recorden la necessitat de continuar visibilitzant un col·lectiu no sempre respectat.
 

Actes a favor de l'Orgull LGTBI a Terrassa. Foto: Cristóbal Castro

Arxivat a