Multa confirmada a una dona de Mataró per discutir-se amb la policia sobre l'ús del català

El jutge considera provat que la dona va anar cridant a comissaria per denunciar que en un establiment l’havien obligat a parlar en castellà

L'Ajuntament de Mataró
L'Ajuntament de Mataró | Viquipèdia
Redacció
22 de gener de 2025, 14:03
Actualitzat: 14:03h

Un Jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona ha confirmat una multa de 500 euros a una veïna de Mataró que es va enfrontar verbalment amb la Policia Local sobre l’ús del català. La dona va ser multada per desobediència i obstrucció dels serveis públics per uns fets que van passar el 2021. Va acudir a comissaria per denunciar que en una botiga li havien exigit que parlés en castellà i li havien negat el full de reclamacions.

Segons la sentència a la qual ha tingut accés l’ACN, la dona va entrar cridant i va tractar un agent com a “inculte de merda” perquè li havia proposat que parlés al dependent en castellà. Dos caporals la van advertir que s’exposava a una sanció si no canviava d’actitud, i ella els va respondre “prevarica, so cabró”.

El setembre del 2022 l’Ajuntament va acordar una sanció administrativa de 500 euros per desobediència i obstrucció. En paral·lel, ella va acusar de vulneració de drets lingüístics l’agent que la va atendre inicialment, perquè l’home li va dir que s’adrecés al dependent parlant en castellà si aquell era el motiu de conflicte. El cas va acabar als jutjats, i el gener del 2023 es va dictar sentència “constatant versions contradictòries” entre la dona i el policia local.

Això va motivar que aquesta veïna demanés a l’Ajuntament una revisió extraordinària de la seva multa perquè la considerava nul·la després de la sentència, però el consistori li ho va denegar. La dona va acudir al Jutjat Contenciós Administratiu per impugnar la negativa a la revisió del seu cas i ara aquest tribunal li ha desestimat el recurs, concloent que l’Ajuntament tenia raó.

Segons el tribunal, la sentència del gener del 2023 “no es contradiu amb la descripció de la conducta de la dona, que va suposar una efectiva alteració de l’ordre”. En aquest sentit, el Contenciós Administratiu conclou que és “encertat” que l’Ajuntament hagi denegat una revisió extraordinària de la multa perquè la sentència del jutjat penal es limita a analitzar si va haver-hi o no un delicte de coaccions, i no entra a valorar el comportament de la dona.

El jutge també apunta que la sentència inicial va considerar acreditats “fets essencials de la infracció imposada per part de l’Ajuntament”. “Està sobradament motivada la inadmissió a tràmit”, determina el tribunal que, a part de confirmar els 500 euros de multa que haurà de pagar la dona al consistori, la condemna a fer-se càrrec de les costes judicials, que pugen a 300 euros. Aquesta sentència no admet recurs.

El relat dels fets

El 13 de desembre del 2021 la dona va acudir a la comissaria després d’haver fet una trucada a les dependències policials per denunciar que en un establiment no li havien volgut donar un full de reclamacions on ella volia queixar-se per no haver pogut ser atesa en català.

Durant la trucada, un policia local li va proposar que parlés en castellà amb el dependent i li va dir que una patrulla acudiria a la botiga quan poguessin. Al cap d’una estona, la dona va anar a comissaria “cridant” i va demanar una prova de sonometria quan li van demanar que abaixés el to de veu.

La dona es va encarar amb el policia que l’havia atès prèviament per telèfon etzibant-li: “Inculte de merda, que no saps què diu l’Estatut”. Després d’un primer avís advertint-la que hauria de sortir de les dependències policials si no deixava de cridar, un agent li va facilitar un full de reclamacions. El jutge apunta que aquest policia li va “llençar” el full arrugat dient-li: “Té, en vols un altre?”.

A la sentència, el jutge també relata que la dona va desafiar dos caporals que l’avisaven que el seu comportament era sancionable segons l’ordenança de civisme, i que ella va acabar arrugant el full de reclamacions que li havien lliurat feia uns minuts.