El nou refugi antiaeri de la Guerra Civil que ja es pot visitar a Barcelona

L'Ajuntament inaugura i obre al públic la Torre de la Sagrera, que destaca pel bon estat de conservació

Vista interior del refugi aeri de la Torre de la Segrera
Vista interior del refugi aeri de la Torre de la Segrera | Ajuntament de Barcelona
Redacció
21 de gener de 2025, 20:09

El districte barceloní de Sant Andreu ha inaugurat aquest cap de setmana el refugi antiaeri de la Torre de la Sagrera. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona ha anunciat que ja s’ha iniciat el programa de visites guiades en “un nou punt d’interès cultural de preservació del patrimoni vinculat a la memòria històrica”. I és que amb aquest, ja són quatre els refugis oberts al públic regularment a la capital catalana -juntament amb el refugi 307, el de la plaça del Diamant i el de la plaça de la Revolució-.

Aquest espai va sortir de nou a la llum l’any 2014, amb motiu de les obres de rehabilitació i ampliació de l’edifici situat al carrer de Berenguer de Palou. Conegut com la Torre de la Sagrera, va ser transformat en un casal de barri amb unes obres que van començar a finals de l’any 2022 i que han suposat una inversió de 295.000 euros. Ara, les visites guiades les gestiona la Federació Torre de la Sagrera i es porten a terme en grups reduïts de cinc persones, els divendres a la tarda i els dissabtes al matí.

L’any 2015, el Servei d’Arqueologia de Barcelona (ICUB) va confirmar que es tractava d’un refugi antiaeri de la Guerra Civil i que el seu estat de conservació era excel·lent, atès que es trobava intacte des de la fi del conflicte. El refugi excavat al subsol de la finca segueix el sistema constructiu de galeries en mina, compost per tres galeries principals i les dues entrades, amb un total de 88 metres de longitud. L’amplada de les galeries oscil·la entre els 0,80 metres en l’accés des del soterrani de la finca i els 1,20 metres a les galeries principals, amb una alçada d’1,80 metres. Està bastit amb murs de formigó i d’obra, i una coberta de volta de canó de maó, alhora que reforçada amb arcs de maó disposats a sardinell.

L’obra es va fer el 1937, durant el conflicte bèl·lic, per part d'actors privats i va acabar sent utilitzat pel veïnat del barri. L’Ajuntament apunta que la iniciativa podria ser fruit de la influència i pressió dels delegats de l’empresa col·lectivitzada anomenada United Shoe Machinery, ubicada a l’edifici, on antigament hi havia la rajoleria de Joan Arpí, que va ser propietari de la Torre de la Sagrera, un edifici que li oferia protecció suplementària.