Pot passar tot l'any, però és més freqüent durant les festes de Nadal: piles de plats amuntegats a la pica. Potser perquè el sopar ha acabat tard i et fa mandra posar-te a netejar o perquè creus que el rentaplats pot molestar, la qüestió és que els plats se t'acumulen a la cuina durant hores.
Tot i que és un fet bastant comú, la ciència diu que no és bona idea. Un estudi científic detalla que els bacteris poden sobreviure durant quatre dies en una superfície neta, però ho fan de manera indefinida en superfícies brutes, com ara els plats. I remullar-los abans d'apilar-los no és una bona solució.
El microbiòleg Sergi Maicas ha explicat als micròfons de RAC1 que els plats s'han de deixar apilats el mínim possible perquè els fongs són els primers elements a aparèixer. Ho fan entre les 24 i 48 hores de deixar els plats reposant i, tot i que no siguin visibles, poden haver-n'hi milions.
La conseqüència més directa d'aquesta presència abundant de bacteris és, sobretot, la complicació de determinades malalties. Tot i que majoritàriament afecta persones més sensibles, com nadons o persones grans, tothom ho pot patir.
[plantillavirals]
Per què no és bo acumular plats bruts a la pica?
Els bacteris poden sobreviure de manera indefinida en superfícies brutes i poden comportar la complicació d'algunes malalties

- Els plats bruts a la pica poden comportar l'aparició de bacteris -
- Pixabay
ARA A PORTADA
Publicat el 07 de gener de 2023 a les 21:23
Et pot interessar
-
Societat El temps d'aquest dijous 28 d'agost: 28 comarques en alerta per tempestes i forts ruixats
-
Societat Torna la mili? Per ara, no
-
Societat Restablerta l'alta velocitat entre Barcelona i Madrid després d'una hora suspesa per un incendi
-
Societat Recollida de firmes contra els canvis urbanístics per donar llum verda al Museu Thyssen a Barcelona
-
Societat Un treballador de la gelateria catalanòfoba de Gràcia denuncia que l'amo els prohibeix parlar en català
-
Societat Els minisupermercats es multipliquen a Barcelona: se n'han obert 1.250 en 10 anys