Pot passar tot l'any, però és més freqüent durant les festes de Nadal: piles de plats amuntegats a la pica. Potser perquè el sopar ha acabat tard i et fa mandra posar-te a netejar o perquè creus que el rentaplats pot molestar, la qüestió és que els plats se t'acumulen a la cuina durant hores.
Tot i que és un fet bastant comú, la ciència diu que no és bona idea. Un estudi científic detalla que els bacteris poden sobreviure durant quatre dies en una superfície neta, però ho fan de manera indefinida en superfícies brutes, com ara els plats. I remullar-los abans d'apilar-los no és una bona solució.
El microbiòleg Sergi Maicas ha explicat als micròfons de RAC1 que els plats s'han de deixar apilats el mínim possible perquè els fongs són els primers elements a aparèixer. Ho fan entre les 24 i 48 hores de deixar els plats reposant i, tot i que no siguin visibles, poden haver-n'hi milions.
La conseqüència més directa d'aquesta presència abundant de bacteris és, sobretot, la complicació de determinades malalties. Tot i que majoritàriament afecta persones més sensibles, com nadons o persones grans, tothom ho pot patir.
[plantillavirals]
Per què no és bo acumular plats bruts a la pica?
Els bacteris poden sobreviure de manera indefinida en superfícies brutes i poden comportar la complicació d'algunes malalties
- Els plats bruts a la pica poden comportar l'aparició de bacteris -
- Pixabay
ARA A PORTADA
Publicat el 07 de gener de 2023 a les 21:23
Et pot interessar
-
Societat
El temps d'aquest divendres 21 de novembre: alerta per neu i vent a cinc comarques
-
Societat
Les tres claus de la nova mobilitat a l'entorn del Camp Nou en dia de partit
-
Societat
Barcelona preveu iniciar a finals del 2027 les obres per recuperar el Tramvia Blau
-
Societat
Els Mossos interroguen les germanes i la psicoterapeuta de Jonathan Andic
-
Societat
El Meteocat activa alertes a nou comarques per neu, vent i mal estat de la mar
-
Societat
El 30% de les europees majors de 15 anys patiran violència de gènere, segons l’OMS
