Per Nadal, una de les grans tradicions de moltíssimes llars és participar (en el marge que es pugui) en la loteria de Nadal que se celebra cada 22 de desembre. Famílies, amics, pares, mares, avis, àvies, les feines o els més rars, tal com es poden veure a la pantalla d'RTVE, repeteixen rituals o juguen números segons algunes creences. Però un cas a Catalunya és dels més inversemblants. L'any 1903, un grup d'amics de Sant Guim de Freixenet, a la comarca de la Segarra, va destapar cinc cartes per crear un número i jugar a la loteria. Va sortir l'11457 i, des de llavors, que el bar on eren va decidir vendre'l pel sorteig de Nadal i Reis. El número ha passat de generació en generació i, tot i que el bar original va tancar per jubilació, ara es continua venent en un restaurant de Calaf (Anoia).
122 anys després, no ha tocat mai ni per Nadal ni per Reis, ni tampoc a cada sorteig que un grup d'amics encara juga setmanalment. L'alcalde de Sant Guim de Freixenet, Francesc d'Assís Lluch, explica en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies (ACN) que no concep les festes de Nadal sense aquest número.
"Al poble tenim la tradició que les festes comencen quan el compres", assegura. "Des del 1903 que estem intentant temptejar la sort i no arriba mai". Joan Forn va regentar durant anys el bar on un grup d'amics va escollir el número 11457. El va vendre al seu local fins que es va jubilar i, després, el va cedir al seu nebot, que és qui ara el ven al seu restaurant de Calaf, a l'Anoia. "No es pot deixar. Ja som la tercera generació que el juguem", explica Forn.
I el número atreu centenars de persones que cada any el van a buscar expressament al restaurant que regenta Jordi Sangrà a Calaf. Segons explica, "és com una herència de la família; els qui el compren, ja el compraven els seus pares i els seus avis, i ells han continuat fent-ho com si fos una tradició de Nadal", afegeix.
Les prioritats han canviat
Han passat tants anys que també han canviat les prioritats si algun dia els toca la loteria. "Et vas fent gran i els somnis són uns altres", explica Forn. Tot i això, la seva germana, Montserrat Forn, ja té un viatge "a punt" per si algun dia li acaba tocant la loteria. Aquest any, i per celebrar l'efemèride, Jordi Sangrà ha fet fer una partida d'ampolles de cava amb el número imprès a la xapa. Tindrà més possibilitats perquè aquest any també ha decidit girar el número i, a banda de l'11457, també ha comprat el 75411. "Potser els nostres avantpassats es van equivocar a l'hora de decidir l'ordre de les cartes", explica.