Preocupació a la UB per la mort d'un científic que estudiava una malaltia neurodegenerativa mortal

La universitat localitza milers de mostres no autoritzades en un congelador del laboratori on treballava la víctima i amb les quals podria haver tingut contacte

La Facultat de Medicina de la UB a l'Hospitalet de Llobregat
La Facultat de Medicina de la UB a l'Hospitalet de Llobregat | UB
Victor Rodrigo
19 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 12:04h
Situació de preocupació a la Universitat de Barcelona. Segons una informació avançada per El País, la UB investiga des de fa tres mesos la mort d'un dels seus científics. En concret, estudiava la malaltia Creutzfeldt-Jakob, un trastorn cerebral poc habitual i degeneratiu que és pràcticament mortal. Investigava en un laboratori del centre universitari i el seu contacte amb mostres de la malaltia l'hauria dut a la mort. 

I és que la Universitat de Barcelona hauria localitzat milers de mostres no autoritzades en un congelador del laboratori on treballava la víctima i amb les quals podria haver tingut contacte. Segons el rotatiu, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i el consorci públic CIBER, institucions de les quals el bioquímic n'era membre, també s'haurien sumat a la investigació.

Segons explica el rotatiu espanyol, el bioquímic va començar a treballar a Barcelona el 2018 i va desenvolupar símptomes compatibles amb la malaltia de Creutzfeldt-Jakob. La patologia, neurodegenerativa, s'incuba durant anys en silenci. És a dir, el mateix pacient pot estar desenvolupant la malaltia o tenint símptomes sense saber identificar-los com a tal.

Les mostres perilloses es van trobar en un congelador a 80 graus sota zero en el laboratori 4141 de la UB, a la Facultat de Medicina a l'Hospitalet de Llobregat. Va ser llavors quan la universitat va decretar el tancament immediat, explica el diari, i la desinfecció absoluta del lloc. Es van arribar a trobar mostres de líquid cefalorraquidi de persones infectades amb la malaltia i també d'animals.

Quan apareixen els primers símptomes, demència i rigidesa muscular, pot provocar la mort en menys de sis mesos. El rotatiu ha indicat que la mort de l'investigador ha generat gran inquietud entre la resta de científics del centre que estan en un estat d'angoixa permanent per por d'haver-se contagiat. També han denunciat que el centre va trigar fins a dos anys a enviar les mostres potencialment contagioses i aquest 2023 han confirmat el positiu. Han identificat, com a mínim, vuit persones que podrien haver estat en contacte amb les mostres.
Arxivat a