Pressió al Parlament pels talls elèctrics d'Endesa i Mossos: «Es fan sense avisar serveis socials»

L'Aliança contra la Pobresa Energètica s'ha reunit amb la majoria de grups polítics catalans per presentar-los una proposta que eviti deixar sense llum famílies vulnerables amb menors

Afectats per un tall de llum a tot un bloc de Sabadell
Afectats per un tall de llum a tot un bloc de Sabadell | Hugo Fernández
26 d'octubre de 2023, 13:12
Actualitzat: 13:12h
Els talls de llum a blocs sencers on hi ha ocupacions, executats per operaris d'Endesa acompanyats del cos d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra, s'han repetit en diverses ocasions arreu del territori darrerament. "Tenim constància d'almenys cinc casos. Però estem segurs que n'hi ha més. Sobretot es produeixen des de fa un any i mig", ha explicat la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica, Maria Campuzano. En tots els casos hi havia menors d'edat o famílies pobres implicades, ha afegit l'activista pels drets bàsics. Davant d'aquesta realitat, i en constatar que la reunió que fa més de cinc mesos que demanen al Govern no es produeix, la plataforma s'ha trobat amb tots els grups del Parlament de Catalunya -a excepció de PP i Vox- per demanar un canvi immediat.

"La resposta que ens hem trobat ha estat molt favorable", ha resumit Campuzano després de les converses amb els partits. Ara, esperen moviments tant a la conselleria de Drets Socials com a Interior, que són les que tenen força executiva. Especialment, reclamen modificar la manera de funcionar fins ara, basada en què quan es detecta que un bloc té la llum punxada, Endesa demana la intervenció dels Mossos d'Esquadra emparant-se en la protecció dels seus operaris, i el Departament d'Interior facilita un desplegament d'antiavalots per fer-ho possible. "Aquests talls es fan sense avisar prèviament els serveis socials", protesta la portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica.

El problema que identifiquen amb claredat és doble: d'una banda, assenyalen la facilitat amb què una empresa privada aconsegueix recursos policials per a les seves actuacions i, d'altra banda, denuncien que això afecta famílies en situació de vulnerabilitat socioeconòmica que tindrien dret a rebre un comptador de llum social que no arriba. "Endesa en cap cas acredita que existeix aquest risc cap a les seves treballadores ni acredita que existeixi aquest frau elèctric", rebla Maria Campuzano. La companyia ho demana i la policia catalana ho concedeix, assegura l'activista. A l'interior dels edificis que es queden sense llum a casa sovint no tenen cap mena d'informació prèvia, i es troben sense servei elèctric de la nit al dia. Algunes finques, com el bloc Guillem Agulló de Sabadell fa més de 100 dies que té 28 famílies sense llum, per més que siguin reconegudes com a vulnerables i tinguin acompanyament social.

Aquest matí l'Aliança contra la Pobresa Energètica ha fet un pas endavant i ha fet arribar als grups polítics una proposta per capgirar l'actual escenari, ja que consideren que els talls de llum es fan "sense ponderar els drets de les persones que hi resideixen ni els danys materials que comporta". Per revertir-ho, el pla plantejat contempla que cada vegada que els Mossos d'Esquadra rebin la petició de la companyia elèctrica per fer un tall, el Departament d'Interior es posi en contacte amb la conselleria de Drets Socials i que aquesta activi els mecanismes necessaris per comprovar si al bloc en qüestió viuen famílies vulnerables que ocupen un pis i que tenen dret un comptador social. Aquesta eina, que facilita que mentre les famílies no siguin desnonades d'un habitatge almenys tinguin electricitat de manera segura, no ha acabat d'implantar-se a Catalunya malgrat que fa més dos anys i mig que està vigent. Recentment, en una entrevista a Nació, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, assegurava que el problema intern que manté el bloqueig al desplegament dels comptadors socials "no es podrà resoldre aviat"


En la mateixa conversa, el conseller exposava que tampoc creia que els Mossos d'Esquadra haguessin d'assumir les tasques de coordinació amb Drets Socials quan són reclamats per Endesa, sinó que hauria de ser la mateixa companyia qui avisés la conselleria comandada per Carles Campuzano. Això també és criticat pels activistes, que defensen que hauria de ser l'administració pública la màxima responsable del benestar i drets de les famílies vulnerables del país. De moment, fa cinc mesos que esperen reunir-se amb Interior i Drets Socials per abordar aquests casos de famílies que es queden sense un dret bàsic. A la reunió d'aquest matí, la plataforma contra la pobresa energètica s'ha trobat la promesa d'ERC -el partit del Govern- de facilitar la trobada. De moment, encara queden lluny l'arribada d'unes solucions urgents per a famílies que segueixen caminant per casa a les fosques, amb l'únic recurs d'una espelma o la llanterna del mòbil.
Arxivat a