Barcelona afronta un debat sobrevingut a partir de la proliferació de les fleques amb degustació -establiments de l'estil 365 o Vivari- arreu de la ciutat. Qui pot servir una mitjana, una llauna o un quinto? Aquest és el plantejament que el Gremi de Restauració de Barcelona vol resoldre de manera immediata, ja que consideren que l'actual escenari és insostenible. El director de l'entitat, Roger Pallarols, ha assegurat que "legalment no és possible" que les fleques ofereixen cerveses com ho faria un bar o restaurant. Tanmateix, és una escena habitual. I, de fet, l'Ajuntament deixa la porta oberta a què això sí que es pugui fer, malgrat la indignació del gremi de l'hostaleria.
El cas es va enrevessar el març passat, quan la regidora socialista Marta Villanueva va respondre en nom del govern municipal un prec de Junts a la comissió d'Economia i Hisenda sobre la problemàtica oberta entre restauradors i fleques amb espai per menjar i beure. En aquella resposta, la representant de l'executiu va relativitzar el pes del conflicte, tot assenyalant que els 579 establiments amb llicència de local de degustació representen l'equivalent al 6% del total de bars i restaurants que hi ha a Barcelona. A més, va citar una interpretació que van fer els serveis jurídics de l'Ajuntament davant les queixes del gremi sobre l'activitat d'aquestes fleques. "La degustació dels productes pot anar acompanyada de begudes refrescants i solubles, i aquí s'inclouen infusions, begudes com coles, taronjades, llimonades, sucs envasats i cerveses, donat que són considerades begudes alcohòliques però de baixa graduació". Així ho va fer constar Villanueva.
Segons el conglomerat de bars i restaurants de la capital catalana, però, això no tindria empara. "No tenim cap dubte que el producte de beguda refrescant no inclou el consum alcohòlic. Això està reglat", remarca Roger Pallarols, tot apuntant que encara no han rebut el detall de la valoració dels serveis jurídics municipals malgrat haver-la demanat formalment. "I si aquest informe existeix, l'impugnarem i el portarem als jutjats", ha promès el portaveu del gremi hostaler. A més, ha assegurat que en els negocis assenyalats s'arriben a vendre també copes de vi.
De moment, l'Ajuntament no ha respost a la reclamació directa que ha fet el gremi sobre aquest tema. Fonts municipals apunten que estan analitzant la queixa del sector. Mentrestant, el gremi es prepara per entomar un nou front amb el consitori.
Un centenar de denúncies noves
A banda, el mateix Pallarols ha anunciat en una compareixença que el Gremi de Restauració de Barcelona ha presentat una triple denúncia contra un centenar de fleques amb degustació. Aquest tipus de negocis, que són més fàcils d'obrir perquè també tenen menys permisos que un bar, ja fa temps que estan al punt de mira de l'entitat que aplega els propietaris de restaurants de la ciutat. De fet, el 2019 ja es van tramitar diverses denúncies d'incompliments per part d'aquests establiments i el gremi reivindica que el temps els ha donat la raó: "El 90% de les infraccions han estat confirmades posterioment per la inspecció municipal". La constatació de les trampes, però, no ha anat acompanyada de grans càstigs, protesten des del sector hostaler. Ara, insisteixen i amplien la denúncia. Alguns supòsits els fan arribar a l'Ajuntament, però d'altres els han traslladat a Inspecció de Treball de la Generalitat i alguns altres a l'Agència Tributària espanyola.
El gremi assenyala que alguns locals posen moltes més cadires de les permeses per aforament -i que això té un impacte en la seguretat de l'espai- o que s'està utilitzant treballadors de fleques com a "cambrers de facto" pagant-los un salari inferior als sous de l'hostaleria. Malgrat que la restauració hagi estat un dels sectors més assenyalats per la manca de remuneració digna, els darrers anys, Pallarols ha remarcat que el sou brut d'un cambrer al conveni col·lectiu és de 1.802 euros al mes amb dotze pagues, actualitzat al 2024, mentre que la categoria del flequer que serveix menjar i begudes contempla un salari brut de 1.395 euros, tot i que és un import actualitzat al 2022, l'últim publicat. "El dependent d'una fleca amb degustació cobra 400 euros mensuals menys que un cambrer", conclouen des del gremi, en referència al sou brut.
La mirada crítica, també en els nous usos dels quioscs
Alhora, s'ha aprofitat la mateixa roda de premsa per puntualitzar que ampliar el rang de productes que poden vendre els 300 quioscs que hi ha a la ciutat -com el cafè per emportar i el menjar envasat- és un cas d'intrusisme. "El servei de restauració l'ha de prestar, necessàriament i única, els establiments de restauració", han insistit des de l'entitat. El mateix Pallarols ha protestat contra el tràmit iniciat per l'Ajuntament -actualment en exposició pública- per canviar els usos d'aquests espais: "No pot ser que per salvar els quioscos optem per l'intrusisme al sector de la restauració", ha remattat.