El clam per un habitatge digne està a l'ordre del dia. Després de mesos de manifestacions a Barcelona, Palma, Màlaga o Madrid, el 23 de novembre la capital catalana acollirà una nova protesta. L'objectiu? Que el govern freni i rebaixi els preus o una vaga de lloguers: "Si no ho fan ells ho farem nosaltres", assegurava recentment la portaveu del Sindicat de Llogateres, Carme Arcarazo, en una publicació a les xarxes.
El preu s'ha intentat regular amb topalls. Primer el 2019 amb una llei catalana, que va ser tombada pel Tribunal Constitucional, i després amb una normativa estatal. Però feta la llei, feta la trampa: tot i el límit d'un 3% marcat com el màxim que es pot apujar la renda, diversos llogaters han denunciat les coaccions de la propietat per intensificar la renda fora de contracte.
En aquest sentit, l'Organització dels Consumidors i Usuaris (OCU) ha assenyalat unes pautes per fer front a aquest i d'altres greuges. Sobre l'abús de poder en la pujada de preus, el portaveu de comunicació Enrique García, assenyala en declaracions a la Cadena Ser que, si l'augment és superior al límit legal i no es deixa constància per escrit, el llogater no ha de transferir la diferència de preu.
En tot cas, les pujades de renda s'han de comunicar amb una antelació d'un mes i per escrit. Fer firmar augments per sobre del topall tampoc està permès, per bé que és un escenari habitual: o firmes o no hi ha lloguer, assenyalen des de l'OCU, que recomana que en quedi constància per poder-ho vehicular per la via judicial, per ara l'únic àmbit on es pot sancionar l'arrendador.
Un altre dels àmbits on se sol estar desinformat és en les condicions de l'habitatge: El propietari pot canviar l'ús que es fa del menjador per convertir-ho en una habitació extra? Qui s'ha de fer càrrec de les reparacions? Què passa si un dels companys de pis vol marxar?
Respecte la primera qüestió, l'OCU avisa que no es poden fer modificacions que no hagin estat pactades en el contracte escrit. Si el menjador es reservava pels arrendetaris, s'ha de respectar, així com el nombre màxim d'inquilins. Tota manera, si no s'ha previst explícitament, la normativa és poc clara sobre els límits i el propietari els podria fer sempre que les condicions mínimes d'habitabilitat es respectin.
Pel que fa als canvis de companys de pis, són un dels aspectes que no se solen tenir en compte quan es negocia i després poden passar factura. El contracte es pot mantenir amb una novació, però el propietari sol exigir que s'augmenti la renda. En aquest sentit, L'OCU recomana pactar-ho en l'inici del contracte i negociar que es mantingui la renda, cosa que a Catalunya s'hauria d'exigir per llei en els municipis que estiguin tensats.
Darrerament, sobre les reparacions és habitual que el propietari tingui una actitud passiva o es negui a pagar. El llogater té l'opció de fer la reparació corresponent i, tot seguit, descomptar l'import de la renda a pagar. És recomanable fer constar el perquè d'aquesta reducció de tot el procés i oferir fins al final que sigui l'arrendador el que se'n faci càrrec, per demostrar la desídia.