Societat

Salut podrà adjudicar serveis a entitats socials sense concurs públic

Toni Comín presenta l'avantprojecte de llei del Tercer Sector, que pretén tenir aprovada abans del 2018 | L'objectiu del Departament és evitar incloure les empreses privades en els processos de licitació

ARA A PORTADA

Publicat el 04 d’abril de 2017 a les 09:13

Toni Comín, en una imatge d'arxiu. Foto: Jordi de Planell


El Departament de Salut podrà concertar directament algunes prestacions i serveis amb entitats d'economia social, com cooperatives, associacions o fundacions, sense convocar un concurs públic en què també hi concorrin empreses privades amb afany de lucre. Aquesta és una de les principals novetats que preveu l'avantprojecte de llei del Tercer Sector que el Govern vol aprovar abans del 2018 i que prioritzarà clarament les entitats socials per davant de les empreses privades tradicionals.

El conseller de Salut, Toni Comín, reconeix que la Generalitat "està obligada" a fer aquesta llei per adaptar-se a la directiva europea del 2014, però alhora celebra que els termes en què s'ha plantejat la norma coincideixin amb els principis bàsics del sistema sanitari públic català, que en la seva llei del 1991 ja prioritzava les entitats socials per davant de les organitzacions amb afany de lucre. Si la llei s'aprova, quan Salut tingui alguna necessitat concreta al territori la podrà adjudicar directament a una entitat social, fer un procés de selecció entre diverses entitats o, si no n'hi ha cap, obrir un concurs públic a empreses privades.

Comín ha recordat que la Llei d'Ordenació del Sistema Sanitari (LOSC) ja preveia una preferència del sector social no lucratiu davant del privat lucratiu, malgrat que mai s'ha desplegat normativament. Ara, l'avantprojecte de fórmules de gestió de l'assistència sanitària amb càrrec a fons públic a través del Sistema Català de Salut, que el Govern vol aprovar en breu i portar al Parlament abans de les vacances d'estiu, vol "blindar" aquesta preferència en les quatre grans àrees de prestacions sanitàries: hospitals, assistència primària, salut mental i sociosanitari. Simultàniament, el Departament d'Exteriors i Transparència coordina diverses conselleries, com Salut, Educació o Treball, per elaborar una llei catalana de contractes que regularà la relació entre la Generalitat i el sector privat lucratiu.

L'objectiu: evitar casos "paradoxals" com el del CAP de l'Escala

D'aquesta manera, Comín està convençut que la nova llei impedirà que es repeteixi un cas com el CAP de L'Escala, a l'Alt Empordà. En el concurs públic, es va acabar adjudicant el servei a una empresa privada per davant de l'entitat social que l'havia gestionat fins aleshores. Un cas que el conseller ha qualificat de "paradoxal". La nova llei també regularà el procés de selecció quan hi hagi més d'una entitat de l'economia social interessada en prestar el servei.

Per la seva banda, Oriol Illa, president de la Taula del Tercer Sector, ha agraït la intenció del Govern i ha recordat que és un pas de "justícia" perquè adapta la norma al que contempla la LOSC. Per Illa, suposa un "canvi de model" i una "excel·lent notícia" que les entitats socials "fa anys" que demanaven i que "acosten" el model sanitari català a Europa. Comín i Illa han fet aquestes declaracions abans d'una jornada informativa al Pati Llimona de Barcelona amb una trentena de representants d'entitats de la Taula del Tercer Sector per explicar aquests canvis normatius.