Saps com s'ha d'escollir un bon meló?

El truc radica a diferenciar el meló de la melona, la seva femella, i fixar-se en el color i textura de la fruita

Una imatge d'arxiu d'un meló
Una imatge d'arxiu d'un meló | Pexels
Redacció
19 de maig del 2024
Actualitzat el 21 de maig a les 11:49h

El meló és una de les fruites predilectes de l'estiu. Dolç i refrescant, és l'aperitiu perfecte per emportar-se a la platja o, simplement, berenar-lo a casa. Però no sempre surt bé. Qui no ha comprat amb tota la il·lusió del món un meló que ha resultat un fracàs? Per evitar-ho, t'expliquem com escollir de forma gairebé infal·lible un bon meló.

El comprador habitual sol optar pel meló de pell de Gripau, una de les marques més populars. No obstant això, els consumidors i consumidores expertes sabran que, per escollir-ne un de bo, cal distingir entre els melons mascles -que no és la flor masculina de la planta, ja que aquesta no produeix fruit- i els melons femelles, les melones. Aquestes últimes solen ser més dolces i saboroses, així que cal saber identificar-les.

La principal diferència entre ells són les ratlles que té cada tipus. El meló presenta línies longitudinals que van de punta a punta; en canvi, les melones dibuixen cercles al voltant de la tija. L'elecció depèn del gust de cada persona; si els gustos melosos no resulten agradables, és preferible optar per un meló mascle. A banda d'això, cal destacar que, sovint, és difícil trobar melones als supermercats, ja que els proveïdors solen reservar-les per la restauració. Tanmateix, no és impossible; estan amagades, així que és necessària una mica de paciència.

La varietat

Més enllà del tipus de fruita, és convenient saber quina varietat s'adquireix. A banda de la pell de Gripau -ovalada i de color verd intens-, existeixen d'altres, com el groc, el verd, el Charentais o el Branco. En aquest cas, és preferible comprar una marca nacional, perquè és menys probable que la fruita hagi estat exposada a maltractaments durant el trasllat, com altes temperatures o cops accidentals, que afectin el sabor i la textura.

El color és un indicador. S'ha d'anar amb compte, perquè els melons lluents i intensament verds poden ser una enganyifa. Normalment, aquells amb un color mate, més fosc i opac, són més bons. Per comprovar si està madur, hi ha un mètode tradicional que consisteix a estrènyer els extrems de la fruita: si està al punt, la base cedirà lleugerament.

Ara ja no hi ha excusa que justifiqui la por a la tria del meló -o melona, si ets més de dolç-, perquè el risc d'error és mínim i els beneficis que reporta la fruita valen totalment la pena: saludable, baixa en calories, alta en fibra, vitamina C i potassi. Una opció satisfactòria tant per l'organisme com per les papil·les gustatives.