Les mascotes són un més de la família i, com a tals, tenen unes necessitats bàsiques que cal cobrir. Qui en tingui, sabrà que és important tenir cura de la salut d'aquests animals, per prevenir possibles complicacions. Així, la higiene, uns hàbits saludables i el veterinari són els grans aliats dels amos. Ara bé, hi ha altres aspectes a tenir en compte.
Un que moltes vegades no rep l'atenció que requereix és la higiene dels plats i bols del menjar i l'aigua. Hi ha qui els neteja cada dia i qui ho fa de tant en tant. Però, quin és el marge de temps ideal? Un estudi de la Universitat Estatal de Carolina del Nord va analitzar una enquesta a més de 400 amos de gossos i van determinar que el 18% neteja els plats cada tres mesos o més i el 48% no ho fa mai.
L'Administració d'Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA, per les sigles en anglès) recomana netejar-los cada dia amb aigua tèbia o calenta i esponges d'ús exclusiu. També rentar-se les mans abans i després de manipular els aliments. D'aquesta manera, s'evita l'aparició de patògens com bacteris E. coli i la salmonel·la, que poden provocar malalties i infeccions.