El Tribunal Suprem ha rebutjat aquest dimarts convertir milers d'interins de llarga durada en fixos. En una sentència de la Sala del Social, el TS ha assegurat que la conversió "automàtica" dels treballadors interins en indefinits "no deriva en cap cas" de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) del passat 22 de febrer.
En la mateixa línia, l'alt tribunal defensa que els interins i els fixos són diferents perquè els fixos han accedit al seu lloc de feina després d'aprovar un procés d'oposicions sota els principis "d'igualtat, capacitat i mèrit". La sentència parteix d'un recurs de cassació de la Junta de Castella i Lleó, on un treballador interí auxiliar d'infermeria optava a un concurs de trasllat de plaça.
En qualsevol cas, la Sala ha plantejat una qüestió prejudicial al TJUE amb l'objectiu de "clarificar" si les mesures de l'ordenament jurídic espanyol s'ajusten al dret de la UE. Fonts de la Sala del Social han precisat que el TJUE "mai ha dit" que "l'única solució" pels indefinits era convertir-los en fixos.
El mateix tribunal assegura que la "necessitat" de conversió "automàtica" dels interins en fixos és "incompatible amb el sistema espanyol d'autoorganització de la seva pròpia administració pública". En la seva sentència, el TJUE va obrir la porta a convertir milers de treballadors interins públics de llarga durada en fixos per “prevenir i sancionar” els “abusos derivats de la utilització successiva de contractes temporals”.
Luxemburg assenyalava que la convocatòria de processos d’estabilització que preveu la normativa espanyola és contrària a la normativa europea que regula els treballadors públics quan és “independent de qualsevol consideració relativa al caràcter abusiu” de la utilització de contractes temporals per part d’alguns dels opositors.