Nou gir de guió pel projecte del museu Hermitage a Barcelona. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anul·lat el rebuig del govern municipal a l'espai cultural el 2022, quan Ada Colau era alcaldessa, i dona la raó als promotors, que projectaven edificar l'espai al Port de Barcelona, segons ha avançat El País. La decisió rectifica el posicionament dels tribunals en primera instància, que havia desestimat les acusacions dels impulsors del projecte cultural.
En concret, el TSJC assegura que el consistori no pot vetar un projecte en concret, si el seu planejament incorporava l'opció de tenir una instal·lació cultural. "No pot l'Ajuntament de Barcelona aprovar un pla especial en què es reservi la decisió sobre quin projecte cultural es pot ubicar a l'Edifici Central del Port de Barcelona". La decisió de l'executiu municipal va frenar aquelles ambicions i va portar la part privada a acabar descartant Barcelona com a seu de l'Hermitage.
La decisió, però, ha estat ajustada i portarà cua. La primera tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona actual, Laia Bonet, ha destacat "és una sentència que adopta el TSJC amb tres vots a favor i dos vots en contra", i ha posat en valor que dos magistrats s'hagin desmarcat per fer un vot particular diferenciat. També ha recordat que el primer posicionament dels tribunals, en el jutjat de primera instància, va donar la raó al consistori. I aquesta és la posició que defensarà el govern municipal en un recurs de cassació que ja ha anunciat que tramitaran de manera imminent.
Bonet ha reivindicat que aquesta resolució judicial "posa en dubte" que el consistori pugui dir la seva sobre quins projectes poden desenvolupar-se en certes finques, com són les del Port de Barcelona. "Nosaltres diem: I tant que sí que ho podem fer. L'Ajuntament ha de poder incidir i prendre també una posició determinant el que passa al Port", ha reblat Bonet.
En la mateixa línia, l'actual líder de BComú i llavors tinent d'alcaldia, Janet Sanz, ha lamentat el sentit de la sentència i ha defensat la potestat municipal per marcar el futur dels terrenys públics. A més, ha matisat que hi havia un rerefons que sobrepassava la vocació d'espai cultural, que era l'argument dels promotor per tirar-lo endavant. "Des del govern vam encarregar una sèrie d'informes a experts que van desacreditar el projecte, ja que tenia un munt d'usos comercials, però no culturals", ha puntualitzat l'actual regidora de l'oposició.
Els impulsors del projecte cultural -una empresa privada controlada majoritàriament per Varia Europe, un fons d'inversió suís-luxemburguès- van arribar a reclamar 141 milions d'euros de compensació al consistori per no permetre la implantació del museu. També van intentar que se n'ocupés directament el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), un organisme que en un primer moment va rebutjar seguir el cas i el va portar a l'àrea del contenciós administratiu. Un cop esgotada la via administrativa, el cas ha arribat a la secció cinquena de la sala del contenciós administratiu del TSJC, que és qui ha emès la resolució.
Retrets als comuns i la manca de "consens"
Ara, la representant del govern Collboni ha fet equilibris entre la defensa de les facultats decisòries de l'Ajuntament i els retrets al govern municipal que va prendre la decisió, en aquell moment liderat pels comuns d'Ada Colau i amb el PSC com a soci minoritari i distanciat de la posició dura contra l'Hermitage. "Això és el que malauradament ha passat amb el darrer mandat. Parlem de la manera de fer, de la manera de prendre les decisions, que ens acaba incidint setmana rere setmana amb sentències que es podien haver evitat potser si s'hagués intentat treballar des d'una voluntat de consens", ha clos Laia Bonet.