Una «xarxa lila de país», el primer pla del Govern contra la violència masclista

Les noves actuacions d'Igualtat i Feminismes preveuen formació a centres comercials, un "botó lila" al transport públic i referents de prevenció

Un cartell amb el telèfon d'atenció a les víctimes de violència masclista, a l'entrada d'una botiga
Un cartell amb el telèfon d'atenció a les víctimes de violència masclista, a l'entrada d'una botiga | ACN / Jordi Pujolar
Nació
20 de novembre de 2023, 14:52
Actualitzat: 14:52h
El Govern impulsa la creació d'una "xarxa lila de país" per prevenir les violències masclistes. És una xarxa que estarà integrada per comerços, mercats, transport, espais veïnals, culturals i esportius. L'estratègia forma part del primer pla nacional de prevenció de les violències masclistes, presentat aquest dilluns i xifrat en 200 accions i un pressupost de 43 milions d'euros. Entre les accions previstes hi ha la formació a centres comercials, la creació d'un "botó lila" al transport públic, l'extensió del sistema de parades a demanda dels autobusos o una xarxa de referents de prevenció arreu del territori.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha dit que el nou pla suposarà "un punt d'inflexió". "Hi ha hagut moltes actuacions de caràcter preventiu, però fragmentades, poc dotades de recursos i sense una estratègia de país", ha indicat Verge, que ha explicat que calia ordenar totes les accions per "anar a l'una" i impulsar noves actuacions en tots els àmbits perquè arribin a tots els col·lectius.


Segons ha explicat la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich, la xarxa lila arreu del territori es crearà impartint formació a tots els espais socials perquè es puguin fer accions preventives però sobretot saber com actuar en cas de trobar-se amb una situació de violència masclista. És a dir, com atendre una dona que pateix violència, a qui dirigir-se i quins passos seguir. En aquest context, també es vol fer èmfasi en donar a conèixer el telèfon 900900120, que ofereix atenció psicològica i jurídica.
 

Botó lila al transport públic i bus a demanda

Per al Govern, la mobilitat, els transports i l’urbanisme són espais clau per a la prevenció de les violències masclistes. Per això, el pla preveu la creació d’un "botó lila" que estarà accessible des de les principals aplicacions mòbils dels transports públics i que connectarà directament les aplicacions amb el telèfon 900900120.

Així, no serà un botó físic per a situacionsd’emergència sinó que serà una via d’accés directe al telèfon per atendre possibles situacions de consulta, queixa o atenció psicològica i jurídica. Des del Departament han explicat que podria ser útil si una noia és en una parada de bus i se sent incòmoda davant d’una situació mentre espera que arribi el bus.


A més a més, també es vol estendre el sistema de parades a demanda en les rutes dels autobusos que transiten per espais poc concorreguts i es crearà una bústia virtual anònima de denúncies de violències sexuals que es pateixin o es detectin al transport públic. També hi haurà marxes exploratòries a l’espai públic per fer canvis en l’àmbit urbanístic que permetin millorar la percepció de seguretat.
 

Accions en diferents àmbits

Un dels eixos del pla és la transformació de l’administració pública. D’una banda, s’elaboraran nous protocols i s’actualitzaran els existents perquè les accions de prevenció siguin centrals. Això abasta des de l’abordatge de les violències als espais d’oci, passant per l’atenció policial o l’àmbit de les universitats.

En l’àmbit escolar, es crearan espais preventius com els punts liles irisats i es reforçarà la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència (USAV) amb un servei d’intervenció davant possibles casos de violència masclista. Un equip especialitzat actuarà i es desplaçarà en casos d’alt impacte comunitari per donar suport tant a l’alumnat com als docents.


En l’àmbit cultural, es crearà la figura de coordinació d’intimitat, que tradicionalment en els rodatges pacta les escenes més difícils o que poden generar abús, com les sexualment explícites o els nus. “És una figura que s’aplica en molts altres àmbits d’arts escèniques”, ha dit Rosich, que ha defensat “l’empenta” d’aquesta figura, que ha de permetre negociar i acompanyar què es farà, com es farà i que tothom se senti bé. “És summament preventiva”, ha conclòs.

La consellera Verge ha assegurat que el pla s’acompanya del Llibre Blanc per a la prevenció de les violències sexuals, que fixa estàndards de qualitat de totes les actuacions. És a dir, marca les pautes comunes per al disseny, la implementació i l’avaluació de polítiques públiques. Això permetrà, ha dit, “alinear les actuacions preventives perquè deixin de ser inconnexes i puntuals”.