Víctimes col·laterals de la subhasta de pisos de l'Hospital Clínic: «Visc amb la maleta a punt»

Llogaters afectats, sanitaris indignats i entitats pel dret a l'habitatge fan un front comú per aturar la venda de finques de propietat pública on encara viuen una cinquantena de famílies inquilines

Dues germanes llogateres afectades per la subhasta de pisos del Clínic
Dues germanes llogateres afectades per la subhasta de pisos del Clínic | Hugo Fernández
03 d'octubre de 2024, 13:11
Actualitzat: 17:30h

"A mi em van salvar la vida aquí i ara me la tenen en plena incertesa", diu la Leonor, davant l'Hospital Clínic de Barcelona. En el primer cas es refereix a una intervenció sanitària que va aturar les pitjors conseqüències d'una patologia que ara li ha deixat una discapacitat. En el segon cas, fa referència a una operació immobiliària imminent. El centre hospitalari de la xarxa pública -en mans de la Generalitat- té la intenció de subhastar la setmana vinent cinc edificis on actualment viuen 51 famílies de lloguer, ha assegurat el Sindicat de Llogateres aquest matí, juntament amb treballadors del sector sanitari i entitats veïnals. Els blocs estan ubicats a zones com l'Eixample, Sants-Montjuïc, Gràcia i el Clot-Camp de l’Arpa, barris amb una gran pressió immobiliària que pot fer que fa témer que arribin fons voltors a quedar-se amb aquests pisos i expulsar-ne els veïns històrics per fer més negoci. 

"És incoherent", ha resumit el portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès Jové, a l'hora de referir-se al fet que "una Generalitat que anuncia que vol augmentar el parc públic d'habitatge alhora es pretengui vendre patrimoni públic a privats". Es tracta d'una operació que l'administració de l'hospital vol utilitzar per fer caixa i fer front a les futures despeses que se li acumulen. Davant aquest fet, treballadors del Clínic s'han mostrat crítics amb la manera d'operar del centre sanitari i han fet suport a les famílies inquietes amb la seva situació habitacional. "Ens sembla molt greu. No és la manera de finançar l'hospital, venent pisos que ara tenen veïnes vivint-hi", ha exposat la Nayelly Faura, representant de la CGT. 

El cert, però, és que el maldecap ja fa temps que s'ha estès en aquestes finques. La Leonor, inquilina d'un pis del número 12 del carrer Vallhonrat, al Poble-sec, fa 28 anys que viu a la mateixa llar i sempre havia tingut una relació cordial amb l'antic propietari, un particular. L'home va morir i, malgrat mantenir la mateixa administradora de finques, la propietat va passar a mans de l'Hospital Clínic. Això ho canviaria tot. Ara, tant ella com els veïns de l'escala a qui els van caducant els contractes de lloguer s'han trobat una resposta idèntica. "No ens fan un nou contracte a ningú. Com a molt, ens fan una pròrroga. Volen revaloritzar els pisos sense comprometre's amb els inquilins per alçar el preu de la finca. És especulació. I ve d'un hospital públic. Després de tres dècades, et fan viure amb la maleta a punt", es queixa la llogatera.

La seva germana, que habita el mateix edifici, en un altre pis, s'ha trobat una situació similar. "A ella li van proposar prorrogar-li un any el contracte i apujar-li 150 euros de lloguer per una millora a l'habitatge", afegeix la veïna. Després de pressionar col·lectivament, però, el màxim que han obtingut els veïns a qui els acaba el contracte d'arrendament són pròrrogues de fins a tres anys. A ningú no se li fa un conctracte nou, amb els set anys obligatoris que marca la llei, sinó que se li proposa allargar l'anterior perquè sigui el futur propietari qui decideixi. "Quan això passi, si el privat que compri això ens vol fer fora, no podrem fer-hi res", lamenta un grup d'inquilins present a l'acció de denúncia.

Roda de premsa per aturar la subhasta de pisos del Clínic
Roda de premsa per aturar la subhasta de pisos del Clínic - Hugo Fernández

Des del Sindicat de Llogateres assenyalen a l'Hospital Clínic, primer, i a la Generalitat, de fons, com a màxima responsable de la situació. El col·lectiu pel dret a l'habitatge ha reclamat una reunió immediata al Govern per aturar la subhasta, prevista per al pròxim dimarts 8 de juliol. Fins ara, la direcció de l'hospital ha rebutjat frenar el procés immobiliari o canviar-ne les condicions per evitar que intervinguin grans fons immobiliaris, ja que la subhasta ja es va llançar mesos enrere. Consultats, per aquest diari, de moment, ni el Clínic ni la Generalitat han volgut respondre davant les protestes veïnals. I davant el risc de perdre la llar d'una cinquantena de famílies de Barcelona.