La Delegació de Patrimoni del Bisbat de Solsona tracta els tèrmits del Santuari del Miracle

S’ha realitzat la intervenció de tractament dels tèrmits del Santuari de la Mare de Déu del Miracle de Riner

Santuari del Miracle 1
Santuari del Miracle 1
Redacció
17 de desembre de 2024, 15:09

El projecte elaborat per l’empresa Ibertrac SL, especialitzada en el control de plagues, ha dut a terme una correcta instal·lació d’esquers i una correcta i complerta anàlisis i seguiment de les estacions.

Les estacions s’han col·locat en número suficient per tot el perímetre interior i exterior de l’església. La intervenció és per tant, correcte i adequada per a aconseguir els objectius de conservació i restauració del bé tan rellevant com el conjunt artístic del Santuari.

La intervenció s’ha portat a terme en el marc del programa d’actuacions que executa la Comissió de Patrimoni del Bisbat de Solsona amb la supervisió del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. L’obra s’ha realitzat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Comunitat Benedictina del Miracle.

Restauració del fons dels pergamins de la Parròquia de Berga

D'altra banda, l’Arxiu Diocesà de Solsona ha finalitzat una fase de conservació-restauració de 50 pergamins, datats entre els s.XIII-XV, procedents de la Parròquia de Santa Eulàlia de Berga. Aquesta fase es tracta d’una part del total de fons documental en total, està conformat per al voltant de 1000 pergamins els quals s’intervindran en diferents fases per tal de poder-los digitalitzar i conservar correctament.

Degut a la manca de control de les condicions de conservació al llarg de la història, actualment aquesta presenta un alt nivell de brutícia així com un aparent atac microbiològic que posen en risc la seva integritat i la salut d’aquells que la manipulen. El present projecte d’intervenció, es basa en el tractament del conjunt de pergamins relatius al fons per tal de revertir les males condicions de conservació en les quals es troben actualment i fer així que el fons sigui consultable.

La proposta d’intervenció es realitza a partir de l’examen organolèptic i es concep sempre sobre la premissa de mínima intervenció i reversibilitat dels materials utilitzats durant el procés. En aquest cas, l’actuació es basarà en una primera fase de registre, anàlisi i sanejament i una segona fase d’intervenció de restauració directa basada en el retorn de l’estabilitat higroscòpica i dimensional del suport.

La intervenció s’ha portat a terme  en el marc del programa d’actuacions que executa la Comissió de Patrimoni del Bisbat de Solsona amb la supervisió del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. L’obra s’ha realitzat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Bisbat de Solsona.