Les pluges de les últimes setmanes han endarrerit la collita del trumfo d'Odèn (Solsonès). Tot i això, les previsions són bones, sobretot si es compara amb l'any passat, que va ser "molt dolenta" per la sequera. Habitualment la collita de la patata de muntanya gairebé s'ha enllestit a principis de novembre, però aquests dies els pagesos estan en ple procés de recol·lecta. L'alcalde d'Odèn i també productor de trumfos, Albert Solé, ha dit que preveuen que enguany la collita sigui "bona" i "dins de la normalitat". La campanya coincideix enguany amb el Mercat del Trumfo i la Sal, que se celebrarà dissabte al pavelló de Cambrils (Odèn) amb un nou format que inclou activitats durant tot el dia i més espai pels productes locals.
"Els nostres trumfos poden competir amb qualsevol patata del món, són de molta qualitat, però estan condicionats pel clima perquè no es reguen". Així s'explica Albert Solé, que a part d'alcalde d'Odèn és també productor d'aquesta patata de muntanya. Això els fa especialment vulnerables a les inclemències meteorològiques com la sequera continuada de l'any passat, que va fer caure en picat la collita. En aquest sentit, un altre dels productors locals, Àngel Sellés, detalla que, en el seu cas, no van arribar ni a collir 7 tones de trumfos, mentre que l'any anterior havien superat els 33 quilos. "La producció varia molt segons el temps que fa", explica.
Res a veure amb el que estan vivint aquests dies. Tot i que encara no poden donar xifres exactes, la desena de productors de trumfos de la zona confien que serà una bona collita. "Nosaltres estem collint per sobre del que és normal i la mida de la patata és bona", explica Sellés. Ell cultiva les varietats de Red Pontiac, Kennebec i Bufet Blanc i Negre.
Una tradició que es manté
El trumfo és una patata que es conrea en terrenys abruptes de muntanya. S'hi han de dedicar moltes hores, admeten els productors, que segueixen mantenint la tradició. Abans era una font d'ingressos important pels pagesos de la zona d'Odèn, al nord del Solsonès, si bé ara s'ha passat a cultivar només en aquells punts on es pot accedir amb el tractor perquè sigui més rendible. Sellés recorda que fins als 18 anys treballaven només amb les mules i com, amb els anys, van poder incorporar el tractor.
"És una feina molt pesada, moltes hores, molt gasoil i un preu que, al final, no repercuteix al pagès" lamenta Albert Solé. Actualment un quilo de trumfo costa entre 90 cèntims i un euro mentre que a la venda final pot arribar a doblar-se. En canvi, el cultiu ecològic -a Odèn hi ha dos productors que s'hi dediquen- està una mica més ben pagat.
Una fira renovada
Malgrat les dificultats, el trumfo és el producte estrella de la zona. Des de fa nou anys que organitzen el Mercat del Trumfo i la Sal. Fins ara es feia al Salí de Cambrils, però aquest any s'ha decidit un canvi de format per donar-li un nou impuls. En comptes de diumenge passarà a fer-se en dissabte i es trasllada al pavelló de Cambrils. S'amplia la programació a tot el dia -incloent també demostracions i concerts- per donar més projecció als productes de proximitat i a la gastronomia de la zona.