La 4a Fira de Nadal de Riner (el Solsonès), esdeveniment que tindrà lloc demà divendres, 6 de desembre, a la Casa Gran del Miracle, serà “més nadalenca que mai”, segons explica Joan Solà, alcalde del municipi. “Per tal de potenciar aquest caràcter festiu, hem introduït activitats, gastronomia i productes directament relacionats amb el Nadal” afirma Solà. Cal recordar que la fira acollirà enguany 24 paradistes procedents de micropobles de Catalunya i una desena d’activitats infantils, lúdiques, culturals, gastronòmiques i formatives.
Una de les activitats estrelles serà l’Exposició de Postals de Nadal, això és, targetes o christmes generalment il·lustrats que s'escrivien i s'enviaven a les famílies i amics per a desitjar-se un bon Nadal. En total, en seran unes 300, que van de l’any 1934 a l’actualitat, totes elles aportades per veïns i veïnes del municipi i per la col·leccionista Goretti Vila Pujol.
La mostra inclourà felicitacions de pintors fetes amb la boca i el peu, postals solidàries d'UNICEF que servien per col·laborar en la defensa als drets dels infants, targetes antigues d’oficis que s'entregaven a canvi d'una propina (tipus "El cartero, el barrendero, el lechero... les desea Feliz Navidad"), felicitacions musicals, amb motius catalans (barretines, pastorets, sardanistes), fetes a mà (dibuixades, pintades o tipus collage), amb poemes de creació personal, d’empreses i entitats financeres per als clients, de l'Ajuntament de Riner als veïns i veïnes, tridimensionals (les que s'obren com un acordió creant una escena amb volum) o curioses, com una amb participació de loteria inclosa.
D’altra banda, i aprofitant la presentació en societat del joc “El Rusc de Nadal de Riner”, el xef Mateu Blanch protagonitzarà a les 12 h un showcooking en el qual explicarà com fer les trufes que formen part d’aquest joc. “El Rusc de Nadal de Riner”, una creació del mateix Blanch, és una adaptació del joc de dames en la qual les peces són dolços i els jugadors han de “menjar-se”, figuradament i literalment, les fitxes del contrincant. El joc, creat especialment per a la Fira de Nadal, consta de dolços a base de xocolata, crema de llet, flors comestibles deshidratades i mel. El cuiner lleidatà explica que “l’objectiu d’aquest taller d’elaboració de trufes és que els jugadors puguin fer i reposar ells mateixos les peces del joc que s’han menjat i així poder seguir jugant”.
Sense deixar l’àmbit de les menges, un altre dels plats forts de la fira serà la xerrada de la investigadora Glòria Tous, a les 11 h, sobre “El que no sabem de les neules”. La dissertació se centrarà en l’origen i anècdotes d’aquesta menja de Nadal, que es va originar als monestirs medievals com una mena de postres litúrgics, i que és de fet una variant dolça de l’hòstia. Tous il·lustrarà l’explicació amb l’exhibició de neulers eclesiàstics i la degustació de neules artesanes fetes segons la tradició antiga.
Els diferents expositors de la fira, procedents de diversos micropobles de les demarcacions de Lleida, Tarragona i Barcelona, oferiran productes alimentaris de proximitat (formatges, embotits, oli, pa, coques, neules, mel, sake, vins i cerveses, entre altres) i també de tipus artesanal (decoracions nadalenques, creacions de patchwork). Enguany s’incrementa en 4 el nombre de paradistes, incorporant-se l’àmbit de les torrons i les neules.
Altres activitats que tindran lloc durant la fira són el Taller de Micropobles d’elaboració de decoracions nadalenques per a la mainada, l’actuació de la Coral la Fònica de Freixinet i la jornada de portes obertes a la Casa Gran, que inclourà la visita a la cuina, la quadra i el foc de rotllo, a l’espai Apiària (L’Alberg de les Abelles de Catalunya), a l'exposició de tions i pessebres, a l'Espai Barroc i a l'Espai Natura.
Els visitants podran tastar també l’escatxiruta, una mena d’escudella típica de la zona elaborada amb pollastres, pernil, careta de porc, botifarra negra, cols, patates, ceba, pastanaga, arròs, fideus, carabassa, mongetes i cigrons.