El diputat Fermí Masot; l’alcalde de Riner, Joan Solà, i el col·laborador de la fira, Màrius Codina, han presentat aquest dimarts una nova edició de la Fira de Nadal de Riner que se celebrarà el proper 6 de desembre a la Casa Gran del Miracle, amb la presència de productes de micropobles, productes artesans i de proximitat i 24 paradistes i una desena d’activitats infantils, lúdiques, culturals, gastronòmiques i formatives.
Les grans novetats d’enguany, tal com ha explicat Joan Solà, seran la presentació del joc ‘El Rusc de Nadal de Riner’, un showcooking a càrrec del xef lleidatà Mateu Blanch i una xerrada sobre l’origen històric de les neules, a càrrec de la promotora de projectes i processos creatius, Glòria Tous.
‘El Rusc de Nadal de Riner’ és una original adaptació del joc de dames en la qual les peces són dolços i els jugadors han de “menjar-se”, figuradament i literalment, les peces del contrincant. El dolços estan elaborats per Mateu Blanch especialment per a la fira a base de xocolata, crema de llet, flors comestibles
deshidratades i, per suposat, mel, un dels productes emblemàtics de Riner i del projecte Redicat, que ha col·laborat en aquesta iniciativa.
D’altra banda, Glòria Tous parlarà sobre ‘El que no sabem de les neules’, una xerrada centrada en l’origen i anècdotes d’aquesta menja de Nadal. Un any més, els visitants podran fer degustacions d’escatxiruta, aquesta mena d’escudella típica del Solsonès feta amb pollastre, pernil, careta de porc, botifarra negra, cols, patates, ceba, pastanaga, arròs, fideus, carabassa, mongetes i cigrons. Fermí Masot ha destacat que “és un encert dotar de protagonisme expositors de petits municipis que, de ben segur, generarà noves oportunitats per a ells i elles, i també per al mateix poble de Riner”. A més, ha afegit que “la Fira se celebra al Santuari del Miracle, un conjunt religiós que té un magnífic retaule del segle XVII; i per tant, és també una gran oportunitat de conèixer el patrimoni del nostre territori i conèixer productors de micropobles de Catalunya”.
També s’ha previst una exposició de postals de Nadal (una col·lecció de targetes de Nadal antigues procedents del municipi), el ‘Taller de micropobles’ d’elaboració de decoracions nadalenques per a la mainada i l’actuació de la Coral la Fònica de Freixinet, així com una jornada de portes obertes a la cuina, quadra i foc de rotllo de la Casa Gran, a l’espai Apiària (l’Alberg de les Abelles de Catalunya), a l’exposició de tions i pessebres, a l’Espai Barroc i a l’Espai Natura.
Màrius Codina, responsable, entre d’altres, del pessebre, ha explicat que enguany la seva elaboració està inspirada en un poema de Joana Raspall que evoca els boscos i els arbres de Nadal, al mateix temps que ha reivindicat el pessebre com una tradició que no s’ha de perdre.