Barcelona, la desena ciutat intel·ligent del món

La capital catalana mou fitxa cap a la gestió de serveis i dades pròpia de les 'smart cities'

Publicat el 23 de febrer de 2014 a les 23:01
Projecte de l'Smart City Campus de Barcelona

Crear una infraestructura de telecomunicacions sòlida és una de les prioritats de Barcelona en el recorregut per ser una ciutat intel·ligent. De fet la capital catalana ha estat reconeguda recentment com la quarta smart city d'Europa i la desena al món. L'aplicació idBCN, l'Smart City Campus i la posada en marxa del Laboratori d'Urbanisme són tres exemples dins d'aquest camp. D'altra banda, Barcelona també té la vocació de ser la capital mundial de la telefonia amb el Mobile World Congress, que comença aquest dilluns i s'allargarà fins dijous.

Una ciutat laboratori

Amb la idea d'utilitzar la ciutat com a laboratori urbà, l'Ajuntament ha creat el Laboratori d'Urbanisme de Barcelona, en què col·labora amb les empreses en la creació i experimentació de nous productes orientats a la gestió urbana. La ciutat donarà suport als interessats del sector privat que vulguin provar les seves solucions de gestió urbana a la ciutat. Fins ara s'han instal·lat 150 sensors i cinc plataformes de comunicació diferents i s'han provat diversos pilots amb socis industrials al districte 22@ que cobreixen àmbits com les zones verdes, el control del trànsit, càmeres, barreres de carrers, sistema de recollida de residus subterrani i, fins i tot, el Bicing. Exemples més concrets són la instal·lació dels sensors de soroll de Zolertia i els de Uribotica, en la càrrega en contenidors selectius de residus.

Única al món en identitat digital

L'estratègia de Barcelona com a smart city és pionera gràcies al fet que està programada a llarg termini. L'objectiu és aconseguir una ciutat autosuficient amb barris productius que funcionin a una velocitat humana i dins dels límits d'una metròpoli hiperconnectada i sense emissions tòxiques, a banda de millorar els serveis de l'Ajuntament i la gestió i el coneixement de la ciutat. En aquest sentit, la ciutat compta amb un projecte d'identitat digital únic al món, l'aplicació idBCN, que permet als usuaris gestionar tot allò de la ciutat relacionat amb la seva identitat: pagaments de factures, beques de llibres, censos, accés a dades públiques, el sistema públic de salut i, fins i tot gestions relacionades amb el Futbol Club Barcelona o la cadena de gimnassos DIR.

Amb el sistema idmobile, la ciutadania s'identifica remotament des de qualsevol lloc de la ciutat d'una manera segura amb una identitat digital d'una aplicació que s'ha d'instal·lar al seu telèfon mòbil. Es basa en un registre municipal de les identitats digitals mòbils associades amb el número de telèfon mòbil del ciutadà que ho ha sol·licitat. A efectes pràctics, l'aplicació permet saber als ciutadans el lloc on ha portat el seu vehicle el Servei Municipal de Grua, comprovar les dades censals o aconseguir un certificat de residència, entre d'altres serveis. Barcelona és la primera ciutat del món que aposta per un sistema d'aquest tipus que facilita l'accés als serveis municipals en línia.

Sector privat i acadèmic a l'Smart City Campus

D'altra banda, Barcelona també té el projecte de l'Smart City Campus, a la zona del 22@, on s'hi ubicaran empreses, institucions, universitats, emprenedors i centres d'investigació de les TIC, l'ecologia i l'urbanisme amb l'objectiu que aquests sectors cooperin i sumin esforços per buscar solucions tecnològiques als reptes que planteja la ciutat. S'hi encabiran sectors com els de les TIC, l'energia o la mobilitat i l'objectiu és que acabi sent un centre tecnològic de referència per a les ciutats intel·ligents. 

En aquest context, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va assistir la setmana passada l'esmorzar informatiu "Smart city. Foro de la Nueva Ciudad" a Madrid. A banda de remarcar que Barcelona i Madrid han de col·laborar com a grans ciutats per sortir de la crisi, va defensar que la capital catalana ha fet una aposta forta per convertir-se en una smart city referent al món en què les noves tecnologies estiguin al servei de les persones, la gestió de la ciutat i la millora dels serveis públics. "Dissenyem un model de ciutat de futur, amb barris productius de zero emissions, llocs projectats a escala humana", va dir l'alcalde, que va afegir que la transformació de la plaça de les Glòries dóna forma a aquest model.

40 aplicacions mòbils sobre Barcelona

Barcelona també és un referent a escala mundial pel que fa a la telefonia mòbil. Així ho demostra el rècord d'assistència sense precedents i per tercer any consecutiu al Congrés Mundial de la Telefonia Mòbil, en què van participar 72.534 persones de 200 països diferents i es van mostrar els principals avenços en tecnologia mòbil. En l'última edició, el congrés va tenir més de 1.700 empreses expositores i 3.500 mitjans de comunicació internacionals i analistes del sector.

Val a dir que en el camp de la telefonia mòbil, Barcelona té 40 aplicacions diferents pel que fa al transport, la cultura, l'esport, el comerç... Unes aplicacions que ja porten 900.000 baixades. La capital catalana també encapçala el camp de dades obertes, amb més de 260 bases de dades, i és la tercera ciutat d'Eurpoa que atrau inversions i la sisena preferida per fer negocis segons l'EuropeanCities Monitor.