
És temporada de calçots, una de les millors èpoques culinàries de l'any. Els calçots són bons, però la salsa és espectacular. La xef Carme Ruscalleda ha explicat en un vídeo per 3Cat la millor manera per fer-la.
"Hem de tenir molt en compte la salsa. Ha de ser d'aquella espessa, que els calçots s'hi adhereixen". Tal com explica, és molt fàcil de cuinar.
El primer que hem de fer és escalivar els tomàquets i els alls. Pel que fa a les quantitats, diu que molts més tomàquets que alls. El dia abans haurem hagut d'hidratar una nyora. Aquest producte li dona gust però sobretot color. També s'hi afegiran ametlles i avellanes pelades. Si li posem pell "embrutarem la salsa". Per últim, una mica de molla de pa sucada amb vinagre i oli, sal i pebre. Primer fem la picada, i després hi afegim la resta d'ingredients.
Fes una bona salsa si vols tenir la calçotada perfecta! La Carme Ruscalleda ens dona les claus per fer una salsa de calçots de les que només en queda... el bon record!#TotEsMou3Catpic.twitter.com/8H3yVNikN3
— 3Cat (@som3cat) February 8, 2025
Pel que fa al triturat, hem d'escollir. "Si us agrada més casolà, ho trenquem amb un morter. En canvi, si ens agrada més fi ho fem a màquina". Per últim, explica que si la fem el dia abans de servir-la, l'haurem de provar, ja que acostuma a dolcejar. En cas que sigui així, corregim de sal i de pebre.
A més, Ruscalleda també explica que no és necessari fer foc per cuinar-los. Sembla que per menjar-ne hàgim de fer foc, però no és així. "No ens podem perdre la temporada de calçots. És igual si els fem al foc o al forn". No hi ha, doncs, cap excusa per no menjar calçots aquest any.