Advertència d'un fabricant sobre la fregidora d'aire: «Pot cremar-se»

El fet de posar paper de forn o d'alumini per no embrutar la safata pot fer que els aliments no es cuinin bé i incrementa el risc d'incendi

  • Imatge d'arxiu d'una fregidora d'aire
Publicat el 26 de maig de 2025 a les 19:16

La fregidora d'aire és l'electrodomèstic de moda a les llars. Cuinar amb aquest aparell redueix el consum d'oli, cosa que és més saludable però que també es nota a les butxaques, mentre que també té un baix consum elèctric. Ara bé, la seva neteja és complicada, i per això també s'ha posat de moda l'ús del paper de forn per evitar que s'embruti.

Doncs si ho fas, has d'anar amb compte. El fabricant Philips adverteix a la seva web que el paper de forn a la fregidora d'aire està desaconsellat perquè la seva presència afecta el rendiment del cuinat i la seguretat de l'aparell. El principal motiu és que el flux d'aire és essencial per una cocció correcta i qualsevol obstacle pot alterar-ne el funcionament.

La marca Philips, que fabrica alguns dels models més populars del mercat, desaconsella l'ús de paper de forn o d'alumini dins les fregidores d'aire. La conseqüència més repetida és que l'obstaculització del flux d'aire amb el paper de forn a la part inferior de la safata provoqui que els aliments no es cuinin correctament.

Ara bé, la pitjor conseqüència és si es posa el paper de forn sense aliments a sobre amb la voluntat d'escalfar la fregidora d'aire. En aquest cas, el corrent d'aire pot aspirar el paper cap a la resistència i provocar que s'incendiï l'aparell. Com a alternativa al paper de forn o d'alumini, Philips proposa fer servir recipients de vidre, ceràmica o metall, igual que motlles de silicona sempre que no interfereixin en el flux d'aire.