Alerta per la presència de salmonel·la en tres fuets venuts a Catalunya

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició recomana no consumir el producte en cas d'haver-lo comprat i si es fa i es presenta alguna simptomatologia relacionada amb la salmonel·la anar a un centre de salut

Publicat el 01 d’agost de 2025 a les 20:53

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha comunicat que s'ha detectat la presència de salmonel·la en fuets de tres marques venudes a Catalunya. L'Agència recomana no consumir el producte en cas d'haver-lo comprat, però si es fa i es presenta alguna simptomatologia relacionada amb la salmonel·la (diarrea o vòmits amb febre i mal de cap) es recomana anar a un centre de salut

Els tres fuets amb possible salmonel·la són el fuet extra de Can Duran (lots 252534428 i 252534428), l'extra La Tabla (lots 252534427 i 252534428) i el qualitat extra d'Origin du Gout (252534427). El Bonpreu Esclat ja ha informat els clients de l'alerta alimentària i han ofert el retorn dels diners en cas que s'hagi comprat als seus establiments. També han retirat de la venda els productes.

La distribució s'ha fet a Catalunya i també a les comunitats autònomes d'Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Cantàbria, el País Valencià i Madrid. I no es descarta que hagi arribat a altres comunitats autònomes. També s'ha repartit a França, Portugal i Andorra

D'altra banda, l'AESAN recomana a les persones que tinguin els productes afectats a casa que s'abstinguin de consumir-los. La simptomatologia compatible amb la salmonel·losi és, principalment, diarrea, vòmits acompanyats de febre i mal de cap.

Què és la salmonel·losi?

És una de les malalties transmeses pels aliments més comunes i esteses, causada per bacteris del gènere Salmonella. És un bacil gramnegatiu que pertany a la família de les enterobacteriàcies. A la majoria de països de la UE, els dos tipus més comuns de Salmonella són S. Typhimurium i S. Enteritidis.

La Salmonella té una gran capacitat d'adaptació, cosa que li permet sobreviure en ambients molt diversos durant mesos o fins i tot anys. Es pot multiplicar en un ampli rang de temperatures, de 5 a 45 ºC, sent la temperatura òptima de 35-37 ºC, i és capaç de sobreviure en un ampli rang de pH.

És un bacteri omnipresent, capaç d'infectar tant humans com animals, i que pot romandre com a portador durant llargs períodes. Els animals que són més freqüentment portadors de Salmonella són l'aviram i els porcs.