Aquest és l'ingredient que no falta en l'esmorzar de les persones més longeves del món

El que mengem té una forta influència en la salut i els experts consideren que aquest aliment afavoreix a l'organisme i aporta nutrients necessaris

Un plat buit
Un plat buit | Freepik
Redacció
21 de març de 2025, 13:28

La dieta està estretament relacionada amb la qualitat i l'esperança de vida. Per això, un estudi publicat a l'American Journal of Lifestyle Medicine ha volgut analitzar què mengen les persones més longeves del planeta i ha trobat un denominador comú en els hàbits alimentaris d'aquesta part de la població. 

Amb l'anàlisi de les rutines nutricionals de les persones que es troben al voltant dels 100 anys, aquesta investigació ha establert una correlació que té un ingredient com a protagonista. Es tracta d'un "superaliment" clau per la salut digestiva i intestinal, ja que conté beta-glucano, un sucre que ajuda a prevenir les malalties infeccioses i ajuda a combatre la inflamació. També redueix el nivell de colesterol i promou la salut cardiovascular.

Aquest ingredient tan celebrat és la civada. La dietista especialitzada en salut intestinal Amanda Sauceda explica que "l'intestí està connectat a moltes àrees del nostre cos", per això el que mengem pot tenir un fort impacte en la nostra salut i aquest cereal té efectes prebiòtics.

"Igual que molts cereals integrals, la civada conté una varietat de vitamines del grup B que són importants per als nivells d'energia i per a la salut cerebral. A més, les vitamines B poden tenir un impacte directe en diferents parts de la salut del cervell i el sistema nerviós i molts estudis relacionen la longevitat amb l'estat de benestar. A més, és un producte econòmic.

Només cal tenir precaució si el metge ha recomanat reduir la ingesta de fibra, ja que la civada en conté molta. Això pot ser el cas de persones amb malalties inflamatòries intestinals o amb la síndrome de l'intestí irritable.

Els investigadors han observat que la majoria dels participants en l'estudi consumeixen la civada durant l'esmorzar. Amb el primer àpat del dia aportem a l'organisme l'energia i els nutrients necessaris per afrontar la jornada després d'hores de dejuni nocturn i diverses publicacions creuen que triar els aliments adequats pot ajudar a viure més temps. En aquest sentit, la civada es corona com l'ingredient estrella pel primer menjar del dia.

Una dona de 105 anys anomenada Marge Jetton, part de l'estudi, ha detallat com cuina la civada per esmorzar: la cou a foc lent i hi afegeix nous, dàtils, llet de soja i suc de prunes. Però hi ha altres receptes per gaudir dels beneficis del cereal. "Podem triar la preparació que més ens agradi", assegura Sauceda, fins i tot, abocant flocs de civada directament al iogurt.

Però no és una solució màgica ni única, ja que d'altres hàbits poden ajudar a portar un estil de vida saludable. Per exemple, mantenir un dejuni de dotze hores -si es pot i es vol- és bo per deixar reposar l'organisme; com també ho és incloure proteïnes de qualitat i algun hidrat de carboni d'absorció lenta a l'esmorzar. Això proporcionarà energia per afrontar el dia de la millor manera.