Arriben les festes de Nadal i això és sinònim de grans àpats. I el que no pot faltar per acompanyar un bon sopar és el pernil ibèric. Ara bé, es tracta d'un producte que durant l'any ja té un preu força elevat i que amb motiu de les festivitats només fa que apujar-se. Per trobar l'equilibri perfecte entre la qualitat i el preu, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha comparat els productes de diferents supermercats.
En primer lloc, cal tenir en compte què diferencia el pernil ibèric de la resta. Es tracta d'un tipus de pernil serrà que prové del porc de raça ibèrica, i que es distingeix per característiques com l'exercici físic que realitza l'animal, l'alimentació que se li dona i el període de curació, que ronda entre 24 i 48 mesos. El percentatge d'ibèric pot anar del 50 al 100%.
Amb tot això, el guanyador segons el criteri de l'OCU entre trenta envasos de diferents marques és el pernil ibèric en talls d'Auchan, la marca blanca d'Alcampo. Aquest producte de 100 grams obté una puntuació de 84 sobre 100 i té un preu de 4,28 euros. Destaca per la seva quantitat de sal, la qualitat de la grassa, la humitat i els conservants.
En segon lloc, l'informe de l'OCU es queda amb la paleta ibèrica Sánchez Alcaraz, amb un preu d'11,30 euros per cent grams. L'acompanya en tercera posició el pernil ibèric Realvalle de Lidl, que té un preu de 4,70 euros per 100 grams. En aquests dos casos, són uns productes de valor més elevat, però que també obtenen una bona puntuació segons l'estudi de l'entitat.