Les sardines a la brasa són el plat mariner predilecte del país. Així ho ha considerat la cloenda de la 9a edició del Plat Favorit dels Catalans, en què s'ha imposat la recepta defensada pel cuiner Santi Colominas, del restaurant Toc al Mar de Begur.
Juntament amb els finalistes de la paella de gambot amb costella i tòfona, la caldereta de musclos i el romesquet, la final s’ha disputat en el marc del Gastronòmic Fòrum Barcelona amb una votació popular i d’un jurat professional. Per la seva banda, Santi Colominas ha recollit el xec commemoratiu que l'acredita com a padrí de la recepta guanyadora del Plat Favorit dels Catalans 2024.
Al Toc pots seleccionar exactament el peix 🐟 que et ve de gust menjar de la nostra safata de peix fresc. Te'l cuinem a la brasa, al punt de cocció ideal per a cada tipus de peix i, un cop fet, te'l desespinem, així només t’has de preocupar de gaudir-ne sense cap feina extra pic.twitter.com/Tb1JzpOccb
— TOC AL MAR (@RestauranTOC) September 23, 2024
El jurat professional ha estat format per Judith Càlix (directora de Cuina), Nandu Jubany (xef del restaurant Can Jubany), Joan Gurguí (propietari de la Bikineria i defensor de l’entrepà que va guanyar l’edició del 2023), Sílvia Grimaldo (publisher de la revista Cuina) i Pep Palau (director de Gastronomic Forum Barcelona).
L'edició d'enguany d'El Plat Favorit dels Catalans, organitzat per la revista Cuina i Abacus, va començar el 17 d'octubre amb dotze plats que representen els amors d’estiu, aquells àpats que gaudim arran de mar i amb productes del mar. Després d'una primera fase en què van caure sis candidats de la llista, la segona fase va determinar quins serien els quatre finalistes del concurs.