La gastronomia té un paper clau en la cultura catalana. Cadascú té els seus aliments preferits i les seves dèries. Però la darrera enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ha anat un pas més enllà: a més de preguntar per diferents aspectes de l'actualitat política i d'intenció de vot, també ha volgut esclarir quin és el plat més típic de les comunitats autònomes.
A l'Estat, els plats més populars són la truita de patates (63,1%) i la paella (63,1%). És un empat tècnic que canvia les coses respecte fa un any, en què la paella valenciana dominava en solitari amb un 71,8% de preferència mentre la truita de patates no arribava al 60%.
A Catalunya, els resultats tenen algunes sorpreses. Pels catalans ni la truita de patates ni la paella apareixen entre els favorits. La primera obté un trist 0,9% dels vots, la segona és la tercera menys votada. El plat més distintiu de la cuina catalana és el pa amb tomàquet (29,7%). Completen el podi els calçots (18,9%) i l'escudella (9,5%), tot i que està frec a frec amb la botifarra amb seques (9%).
Si ho comparem amb l'enquesta del 2023, hi ha hagut alguns canvis. El domini del pa amb tomàquet és indiscutible, però la resta del podi era diferent. L'escudella era segon i la botifarra amb seques era qui tancava els tres llocs privilegiats. A la resta dels Països Catalans els menjars típics també varien, a les Balears, els menjars més típics són les ensaïmades, el frit i l'arròs, mentre que al País Valencià, triomfa la paella.
La truita de patates, amb ceba i poc feta
El CIS també pregunta per la truita de patates. La truita amb ceba s'imposa als que la prefereixen sense. No hi ha mostres per comunitats autònomes, però sí que hi ha un matís respecte al tipus de votant. En el punt de cocció, per exemple, mentre a tota la població estatal el 53% prefereix la truita poc feta, aquest percentatge puja al 61% entre els votants d'ERC i al 74% entre els de Junts. I tot i que en totes les classes socials la ceba s'imposa, com més riquesa, més agrada la truita poc feta.