Els embotits són bons, però abusar-ne pot arribar a sortir molt car. Els experts i expertes fa temps que alerten que són un grup d'aliments a restringir en el nostre dia a dia, però, com és lògic, no tots són igual de perjudicials i n'hi ha alguns que són més bons que altres.
L'especialista en nutrició de La Vanguardia, Aitor Sánchez, ha revelat que els embotits més nocius són aquells que tenen un percentatge baix de carn i que substitueixen majoritàriament el producte per midons, fècules, sucres o teixit connectiu, entre d'altres. En aquest grup hi podríem incloure la mortadel·la o les salsitxes.
Menys dolents són els més tradicionals, aquells embotits en què es redueix la quantitat de carn en barrejar-la amb greix animal. Això passa amb el xoriço, el fuet o el salsitxó. Aquells, però, que tenen la quantitat més baixa d'elements nocius són el pernil salat i el llom ibèric. En tots dos casos els productes contenen sals nítriques i han estat assecats.
Per una banda, cal destacar que aquestes sals tenen un factor de risc i és el càncer colorectal, per no dir que, a més a més, també contenen -valgui la redundància- massa sal. Precisament per això, tampoc els hauríem de consumir amb massa freqüència ni en altes quantitats, tot i que siguin els embotits menys dolents.
La manera de preparar-los, també en el punt de mira
Dins del món dels embotits i la xarcuteria, Sánchez també ha destacat que el mètode de preparació també és perjudicial. En aquest sentit, l'especialista ha subratllat que preparar embotits al forn, a la graella o a la brasa els fa encara més nocius, ja que quan els escalfem en una temperatura alta, dels nitrats en presència d'un aliment proteic com és la carn, es genera un compost que es coneix com a nitrosamines, molt vinculat amb l'aparició del càncer. En aquest ordre de coses, també hauríem de parlar, segons l'expert, de carns processades que van un pas més enllà, com és el fumat. La cansalada fregida és, en aquesta línia, de les coses més dolentes que podem ingerir.