Els ous són un dels aliments més nutritius que hi ha al mercat. Tot i que s'hagin encarit tant en un any, continuen essent una de les millors maneres d'alimentar-se de manera saludable amb el fòsfor, el iode o el seleni com a punts forts. Però no tots els ous són iguals. Al supermercat, n'hi ha de marrons i de blancs. Quines diferències tenen i quin tipus és millor?
L'Organització Interprofessional de l'Ou i els seus Productes (INPROVO) explica que el color de l'ou deriva del tipus de gallina. Si l'animal que pon és de plomes blanques i lòbuls auriculars clars, l'ou serà de color blanc. Si l'animal que el pon té les plomes marrons o rosses i els lòbuls auriculars foscos, l'ou serà de color marró.
A la pràctica, això no té cap mena d'impacte en la nutrició de l'aliment. El Ministeri d'Agricultura assegura que si el rovell, la textura o el gust de l'ou canvien, és cosa de l'alimentació i condicions materials de la gallina, no pas del color. Les proteïnes són les mateixes, les grasses i vitamines (A, D, E i B12) que aporta també.
Així doncs, per què tanta gent dubta de si hi ha diferències entre un color o l'altre? Pel preu. Els ous de color marronós són molt més cars que els de color pàl·lid. En aquest sentit, hi ha dues explicacions: primer, els ous de colors carnosos són més grossos, per tant, se suposa que les gallines han menjat més pinso. I, en segon lloc, s'associen a unes condicions de vida més bona pels animals: gallines en llibertat, pinso més bo, etcètera. Però això darrer no s'ha comprovat.