Els dos tipus de persones que no haurien de menjar crispetes

A diferència de molts aperitius, aquest derivat del blat de moro té conseqüències positives per a l'organisme, però no tothom pot consumir-ne per factors diversos

Un bol amb crispetes
Un bol amb crispetes | Moisés Fattel / Unsplash
Redacció
09 de setembre de 2024, 14:34
Actualitzat: 18:20h

Sigui per veure una pel·lícula al cinema o una sèrie en una vesprada de sofà a casa, les crispetes sempre són un bon aliat. El seu bon sabor i la facilitat per fer-les són algunes de les claus que convencen moltes persones. Però, a diferència d'altres aperitius, també destaca que són força saludables.

I és que segons detalla la Fundació Espanyola de Nutrició, les crispetes tenen certes propietats beneficioses per a l'organisme. Aquest producte fet a partir de blat de moro té un alt contingut de fibra i un baix nivell de calories, fet pel qual es força compatible amb qualsevol mena de dieta. Ara bé, hi ha dos tipus de persones -a més de les persones al·lèrgiques al blat de moro- que no n'han de menjar o, com a mínim, han de moderar-ne seriosament el consum.

Problemes gastrointestinals

Les persones amb problemes gastrointestinals han d'evitar o reduir de manera notable el consum de crispetes. Afectacions com la colitis ulcerosa, la malaltia de Crohn, l'intestí irritable o la diverticulitis provoquen que la part gastrointestinal del nostre cos sigui molt sensible, fet que pot dificultar la digestió d'aquest producte. Això es deu a la mida i a la textura aspra de les crispetes, que poden irritar el revestiment de l'intestí.

El cas dels pacients de diverticulitis és especialment delicat. Es tracta d'una infecció o una inflamació de petites bosses que es poden formar a l'intestí. En menjar crispetes, pot ser que les restes dures del blat de moro es quedin dins d'aquestes bossetes i s'empitjori encara més l'estat de salut de la persona.

Afectacions a les dents

Per altra banda, les persones que tenen alguna mena de problema a les dents també han de moderar el consum de crispetes. Això es deu al fet que poden ser difícils de mastegar de manera adequada, cosa que pot provocar danys a les persones amb dents sensibles, càries o empastes. Només cal pensar que, en més d'una ocasió, a tothom se li ha quedat clavat alguna resta de blat de moro o fins i tot ha mastegat accidentalment un gra de panís que no s'ha cuinat.

Encara més delicat és el cas de les persones que porten alguna mena d'ortodòncia. En aquest cas, les crispetes estan pràcticament prohibides. I és que els bràquets o altres tipus de filferros poden danyar-se de manera molt fàcil si una resta de crispeta o un gra de blat de moro s'instal·la a les dents. Causarà dolor a la persona i pot interrompre un tractament que sol ser llarg i costós.