El formatge que millora la salut dels ossos, segons un estudi

El factor clau d'aquest producte fet a Noruega és la seva contribució en evitar l'aprimament dels ossos sense augmentar el colesterol

Diferents formatges en un expositor
Diferents formatges en un expositor | Unsplash / Azzedine Rouichi
Nació
20 de febrer del 2024
Actualitzat el 01 de juliol a les 12:42h

El formatge és un d'aquells aliments estrella a la gastronomia catalana i mediterrània. N'hi ha de moltes classes i maneres, i tots tenen les seves característiques i valors nutritius. Uns són més sans i d'altres s'han de menjar amb precaució, ja que no són tan positius per a la salut. Ara bé, n'hi ha un que és clau per millorar la salut dels ossos.

És el que revela un estudi publicat a la revista especialitzada BMJ Nutrition Prevention & Health, que explica que el formatge Jarlsberg pot reforçar la salut òssia si es consumeix una petita porció al dia d'aproximadament 57 grams. El factor clau és la seva contribució en evitar l'aprimament dels ossos sense augmentar el colesterol, segons l'assaig clínic comparatiu amb el Camembert.

El Jarlsberg és un formatge suau i semitou, amb sabor a nous, elaborat amb llet de vaca i amb forats regulars. És originari de la ciutat de Noruega que li dona el nom, tot i que també es produeix en alguns punts dels Estats Units i Irlanda. Altres investigacions també apunten que és recomanable per millorar la fortalesa dels ossos i les dents.

Pel que fa als autors d'aquest estudi, han explicat que l'assaig es va fer amb persones joves i sanes per explorar noves dietes que siguin adequades per a la salut òssia. Per això, demanen tenir en compte que els participants en l'estudi eren d'un grup reduït de la societat i que els resultats s'han de llegir tenint en compte aquest fet.