La seguretat alimentària és un aspecte fonamental en el dia a dia de qualsevol llar. Des de la compra fins al consum, seguir bones pràctiques és clau per garantir que els aliments estiguin en condicions òptimes. En aquest sentit, l'enginyera d'aliments MarianaZapién (@ingdetusalimentos) ha assenyalat en una publicació d'Instagram un error comú que moltes persones cometen a l'hora d'interpretar la data de caducitat dels productes.
La data de caducitat marca el límit fins al qual un producte conserva totes les característiques de qualitat i seguretatalimentària. Segons aquesta premissa, un cop superada la data indicada, l'aliment no s'hauria de comercialitzar ni consumir, ja que podria representar un risc sanitari. Tot i això, Zapién adverteix que aquest termini deixa de ser vàlid una vegada que l'envàs ha estat obert, ja que perd el seu ambient segellat i controlat. Això l'exposa a l'entrada de contaminants externs com bacteris, llevats o fongs, que troben als aliments un entorn propici per al seu desenvolupament a causa de la presència de nutrients essencials.
Al vídeo, l'experta subratlla la importància de seguir les indicacions d'emmagatzematge i consum especificades pel fabricant. En el cas de la llet, per exemple, es recomana consumir-la dins dels tres dies posteriors a l'obertura. Una altra de les advertències que assenyala són els microorganismes que poden contaminar els aliments sense modificar-ne el sabor, el color i l'aroma, i que en dificulten la detecció a simple vista. Per això, insisteix en la importància de respectar els temps de conservació recomanats una vegada que els productes han estat oberts i emmagatzemats a la nevera.