«És una porcada»: el truc viral del rentaplats que has d'evitar

Un polèmic vídeo explicava un truc per rentar les hortalisses, però diversos experts alimentaris clamen per no fer-ho

Un rentaplats, en una imatge d'arxiu
Un rentaplats, en una imatge d'arxiu | Freepik
Redacció
20 d'octubre de 2024, 18:48

Fer servir el rentaplats per cuinar. És un pensament intrusiu que pot semblar brillant. Només cal aprofitar les altes temperatures de l'electrodomèstic durant el programa de neteja i posar-hi el menjar en envasos tancats hermèticament, diuen els gurus d'aquesta tècnica, molt perillosa per la salut: molts bacteris resisteixen a 50 graus, la temperatura màxima.

Però i si en comptes de cuinar aprofitéssim el rentaplats per netejar-hi les fruites i verdures? És el truc que va compartir la usuària Maria Stevens les xarxes socials per estalviar-se la neteja manual. Ara bé, tot i que a primera vista pugui semblar més segur que la cocció, els experts en seguretat alimentària també el desaconsellen.

En concret, els experts clamen a evitar-ho pels següents motius. D'una banda, els detergents que es fan servir a l'hora de rentar la vaixella no són segurs pel consum humà. Encara que facis un programa de rentada d'aigua previ, com explicava la influencer, no se'n fa prou i les restes poden ser perilloses per la salut.

A més a més, l'alta temperatura de l'aigua pot afectar la qualitat de les hortalisses. Cal que sigui molt calenta per poder desincrustar la brutícia dels plats, vasos i coberts, i si es fa servir en aliments frescs, es poden coure parcialment. El resultat? Pèrdua de nutrients essencials i de gust. De fet, les restes d'aliments de la vaixella poden quedar al rentaplats amb el risc de contaminació creuada associat.