Un estudi internacional alerta de la dieta que «entristeix» el cervell

Existeix una relació directa entre els aliments que s'ingereixen i l'estat d'ànim

Una dieta poc saludable
Una dieta poc saludable | Pexels
Redacció
10 de juny de 2024
Actualitzat: 18 de juny, 11:38h

Una dieta de mala qualitat podria provocar canvis cerebrals associats a la depressió i l'ansietat, segons un estudi pioner sobre la relació entre la química i l'estructura del cervell i la qualitat de la dieta realitzat per la Universitat de Reading, la Universitat de Roehampton i el Kings College de Londres, al Regne Unit, i Friesland Campina, als Països Baixos. Els resultats han estat publicats a la revista Nutritional Neuroscience.

L'estudi realitzat sobre la dieta de 30 voluntaris i els escàners cerebrals mostren canvis en els neurotransmissors i el volum de matèria grisa de les persones amb una dieta deficient -amb un alt contingut en sucres i greixos saturats- en comparació amb les que segueixen una dieta d'estil mediterrani, considerada la més saludable. A més, els investigadors també han descobert que aquests canvis estan relacionats amb la ruminació, que forma part dels criteris de diagnòstic d'afeccions que afecten la salut mental, com ara la depressió i l'ansietat.

Quan una persona té una dieta de mala qualitat, es redueix l'àcid gammaaminobutíric (GABA) i s'eleva el glutamat, tots dos neurotransmissors. També presenta un volum menor de matèria gris a la zona frontal del cervell. Això podria explicar la relació entre allò que mengem i com ens sentim.

El doctor Piril Hepsomali, de la Universitat de Reading, explica que aquestes persones amb deficiències nutricionals tenen desequilibrada la neurotransmissió excitant i inhibitòria. Tanmateix, es creu que les alteracions del microbioma intestinal, degudes a patrons dietètics rics en greixos saturats, influeixen en la maquinària cel·lular que impulsa la producció tant de GABA com de glutamat, afegeix.