
La gastronomia catalana està repleta d'aliments de gran sabor, però que també tenen grans beneficis per a la salut. Ara, un estudi de la Universitat Miguel Hernández d'Elx ha revelat que la carxofa, a més de ser un aliment altament nutritiu, té propietats antioxidants que la protegeixen contra les baixes temperatures, la qual cosa redueix la seva susceptibilitat a patir danys per gelades.
Aquesta investigació, publicada a la revista científica Antioxidants Journal, destaca la importància dels compostos fenòlics en la resistència d'aquest vegetal a condicions climàtiques adverses. D'acord amb l'estudi, aquestes troballes "poden tenir un impacte significatiu en la producció agrícola", ja que l'augment del contingut fenòlic a les carxofes "es podria utilitzar com a estratègia per minimitzar les pèrdues econòmiques causades per les gelades".
Els beneficis de la carxofa
A més de la seva capacitat per resistir el fred, la carxofa és coneguda pels seus múltiples beneficis per a la salut. Precisament, a l'àmbit del consum, aquest estudi reforça el valor nutricional de la carxofa i el seu paper en una dieta equilibrada. Així, indica que incorporar aquest vegetal a l'alimentació diària "no només aporta sabor i versatilitat a la cuina, sinó que també contribueix a millorar la salut i el benestar general".
Rica en antioxidants, la carxofa contribueix a la reducció de l'estrès oxidatiu a l'organisme, protegeix el fetge, millora la digestió i ajuda a regular els nivells de colesterol. Els seus components han demostrat tenir propietats antiinflamatòries i cardioprotectores. A més, el consum regular de carxofa pot estimular la producció de bilis, afavorir la funció hepàtica i ajudar a l'eliminació de toxines.
Els components fenòlics tenen un efecte protector contra malalties cardiovasculars en reduir l'acumulació de lípids a les artèries. Igualment, el seu alt contingut en fibra dietètica afavoreix la salut digestiva en promoure el trànsit intestinal i prevenir problemes com el restrenyiment.