L'hortalissa típica de la gastronomia catalana que ajuda al benestar general

Un estudi indica que incorporar aquest vegetal a l'alimentació diària "no només aporta sabor i versatilitat a la cuina, sinó que també contribueix a millorar la salut"

Redacció
26 de febrer de 2025, 12:20
Actualitzat: 12:26h
Les carxofes són típiques de la gastronomia catalana
Les carxofes són típiques de la gastronomia catalana

La gastronomia catalana està repleta d'aliments de gran sabor, però que també tenen grans beneficis per a la salut. Ara, un estudi de la Universitat Miguel Hernández d'Elx ha revelat que la carxofa, a més de ser un aliment altament nutritiu, té propietats antioxidants que la protegeixen contra les baixes temperatures, la qual cosa redueix la seva susceptibilitat a patir danys per gelades.

Aquesta investigació, publicada a la revista científica Antioxidants Journal, destaca la importància dels compostos fenòlics en la resistència d'aquest vegetal a condicions climàtiques adverses. D'acord amb l'estudi, aquestes troballes "poden tenir un impacte significatiu en la producció agrícola", ja que l'augment del contingut fenòlic a les carxofes "es podria utilitzar com a estratègia per minimitzar les pèrdues econòmiques causades per les gelades".

Els beneficis de la carxofa

A més de la seva capacitat per resistir el fred, la carxofa és coneguda pels seus múltiples beneficis per a la salut. Precisament, a l'àmbit del consum, aquest estudi reforça el valor nutricional de la carxofa i el seu paper en una dieta equilibrada. Així, indica que incorporar aquest vegetal a l'alimentació diària "no només aporta sabor i versatilitat a la cuina, sinó que també contribueix a millorar la salut i el benestar general".

Rica en antioxidants, la carxofa contribueix a la reducció de l'estrès oxidatiu a l'organisme, protegeix el fetge, millora la digestió i ajuda a regular els nivells de colesterol. Els seus components han demostrat tenir propietats antiinflamatòries i cardioprotectores. A més, el consum regular de carxofa pot estimular la producció de bilis, afavorir la funció hepàtica i ajudar a l'eliminació de toxines.

Els components fenòlics tenen un efecte protector contra malalties cardiovasculars en reduir l'acumulació de lípids a les artèries. Igualment, el seu alt contingut en fibra dietètica afavoreix la salut digestiva en promoure el trànsit intestinal i prevenir problemes com el restrenyiment.