
El marisc i, especialment, les gambes i altres crustacis de la família, són un dels aliments estrella a les taules per Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any i Reis. Si bé, la comunitat mèdica alerta del perill que comporta xuclar el cap d'aquestes peces per la presència de sulfats. Així ho recull l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) que, d'altra banda, indiquen que el percentatge d'incompliments es redueix any rere any.
Segons l'OCU, la majoria de gambes i llagostins que es consumeixen a l'Estat contenen sulfats, però s'adapten a la normativa de salut. La melanosi és una reacció enzimàtica que produeixen de manera natural per endurir el cap i l'abdomen i, per tal que es conservi una vegada morts, els productors fan servir conservants basats en sulfats.
Això pot suposar un problema per a la salut de les persones al·lèrgiques, amb el risc de patir afeccions dermatològiques i, fins i tot, crisis respiratòries. Cal anar amb compte especialment en el cas dels productes importats i, encara més, en aquells en què els caps es venen per separat del cos.