No aptes per a tothom: les persones que no haurien de menjar kiwis

Al·lèrgies, problemes de coagulació de la sang, malalties renals o intestinals són alguns dels factors a tenir en compte

Els kiwis no són beneficiosos per a tothom
Els kiwis no són beneficiosos per a tothom | Europa Press
Redacció
22 de juny de 2024, 17:27
Actualitzat: 17:46h

Els kiwis són una de les fruites més consumides pels seus beneficis per a la salut, que no són novetat. Aquesta fruita és clau per al bon funcionament de sistema digestiu gràcies a l'alta quantitat de fibra que conté, però també és rica en vitamina C i antioxidants. Ara bé, no totes les persones els poden consumir de manera segura. 

Segons la Fundació Espanyola de Nutrició (FEN), existeixen uns grups concrets de persones que haurien de limitar o evitar el consum de kiwis deguts diversos factors de salut. Una de les raons més comunes és l'al·lèrgia alimentària: conté proteïnes que poden comportar reaccions al·lèrgiques en algunes persones.

Quins són els símptomes d'una al·lèrgia al kiwi? Picor a la boca, o fins i tot llavis, llengua i gola unflats, urticària, dolor abdominal, vòmits o anafilaxi en els casos més greus. Això és una reacció potencialment mortal que requereix atenció mèdica de forma immediata.

Les persones amb la síndrome d'al·lèrgia oral (SAO), una condició que afecta el sistema immunitari  i que sovint afecta els al·lèrgics al pol·len, també han d'anar amb compte amb els kiwis. Per què? Aquesta fruita està relacionada amb al·lèrgies al pol·len de bedoll i les persones amb aquesta afecció poden experimentar símptomes quan en mengen.

Un altre grup que ha d'anar amb precaució amb els kiwis és aquell que pren medicaments. El kiwi té molt contingut de vitamina K, que juga un paper crucial en la coagulació de la sang i que pot interferir amb els medicaments anticoagulants. Consumir kiwi pot alterar l'efectivitat dels tractaments i alterar els nivells de coagulació.

Un dels beneficis dels kiwis és que és una fruita rica en potassi, un mineral essencial per a moltes funcions corporals. Per això les persones amb problemes renals han d'anar alerta amb aquestes fruites verdes. Els ronyons poden no ser capaços d'eliminar l'excés de potassi i pot comportar una hiperpotassèmia, l'acumulació de potassi en sang que, en els casos més extrems, pot acabar en parada cardíaca.

Finalment, les persones amb trastorns digestius també haurien d'evitar el kiwi. L'actinidina, que pot provocar irritació als intestins, és més agressiva en aquells cossos que pateixen de la síndrome de l'intestí irritable (SII) o malalties inflamatòries com el Crohn.