El fenomen de les fregidores d'aire ha crescut en els últims anys, fins al punt que el 2023 se'n van arribar a vendre 1,6 milions d'unitats. El fet de poder cuinar sense oli en un moment que el seu preu està pels núvols és un dels grans avantatges per als consumidors, que també valoren el fet de poder obtenir uns aliments més saludables i de manera més barata.
Aquest electrodomèstic realment és més similar a un petit forn de convecció, i això permet crear tota mena de receptes amb aliments molt variats. Ara bé, l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha advertit sobre que el seu mal ús podria provocar l'aparició d'una substància tòxica i cancerígena en els aliments.
L'entitat explica que quan les patates i els aliments rics en midó es posen a la fregidora d'aire a més de 195 °C s'afavoreix la formació d'acrilamida, aquesta substància que destaca per la seva toxicitat i per ser cancerígena. Per això, el missatge de l'OCU és molt clar: cal utilitzar bé l'electrodomèstic i regular la temperatura per sota dels 195 graus en aquest tipus d'aliments.
Quins són els aliments que contenen més midó i sobre els quals cal controlar la temperatura a la fregidora d'aire? Doncs a banda de les patates, un dels aliments estrella en aquests electrodomèstics, també hi ha el pa, l'arròs o la pasta. El pa de pessic o les galetes, que també s'han posat de moda a les fregidores d'aire, també contenen midó en ingredients com les farines o la llet.