Les olives són un aperitiu amb un interessant valor nutricional, ja que, tot i l'alta aportació calòrica, és un aliment natural molt complet. Ara, a més, un estudi amb ratolins de la universitat de Virginia Tech (Estats Units) suggereix que podria ser un producte clau per tractar l'obesitat.
Les troballes de la investigació apunten que l'àcid enòlic, un compost natural que es troba a les olives madures i l'oli d'oliva verge extra, pot reduir els nivells de sucre a la sang i promoure la pèrdua de pes. Per això, podria aplanar el camí per al desenvolupament de productes naturals segurs i econòmics per controlar l'obesitat i la diabetis tipus 2.
Els investigadors van descobrir que després de només una setmana, els ratolins obesos amb diabetis que van rebre àcid enòlic oral pesaven significativament menys i mostraven una millor regulació del sucre a la sang (glucosa) que abans del tractament i en comparació dels ratolins obesos de control. L'efecte reductor de la glucosa va ser comparable al del medicament injectable per a la diabetis liraglutida i millor que el de la metformina, un dels medicaments orals més comuns per a la diabetis tipus 2.
El procés de detecció va revelar que l'àcid enòlic pot induir l'alliberament d'aquestes hormones a l'intestí i també redueix significativament la ingesta d'aliments. Ara bé, els investigadors matisen que la concentració d'àcid enòlic a l'oli d'oliva o les olives és molt baixa, per la qual cosa els beneficis observats en aquest estudi probablement no s'obtindrien únicament dels productes d'oliva.