Les fruites i les verdures són dos dels aliments bàsics en qualsevol dieta. Són rics en vitamines, minerals, aigua, fibra i altres substàncies beneficioses, i alhora contenen molt poques calories i greixos. Incloure-les diàriament i en les quantitats recomanades redueix el risc de patir malalties cardiovasculars, restrenyiment, obesitat i alguns tipus de càncer, entre d’altres.
El debat sorgeix al voltant de quantes se n'ha de menjar al dia. Doncs bé, el Departament de Salut a Catalunya i l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició es troben. La xifra ideal són un mínim de cinc porcions de fruites i verdures cada dia, que es poden combinar entre dues i tres peces de cadascuna.
Però, que és una ració? Doncs es considera que de 120 a 200 grams de fruita per a adults i entre 80 i 150 en infants. Això es tradueix en una pera, una poma o una taronja; un tall de síndria, meló o pinya; de dos a tres peces de mandarines o prunes; i una tassa de maduixes, cireres o raïm.
De la mateixa manera, es considera una porció de 150 a 200 grams de verdures i hortalisses per a adults i entre 80 i 150 en infants. Això suposa un plat de verdures cuinades; un plat d'amanida; una hortalissa mitjana com l'albergínia, el carabassó o el tomàquet; o dues peces d'hortalisses petites com pastanagues o cogombres.