Els quatre grups de persones que no haurien de menjar carn vermella

L'evidència científica permet determinar amb seguretat que el consum excessiu d'aquest tipus d'aliment pot comportar perjudicis per a la salut

Una persona cuina carn vermella
Una persona cuina carn vermella
Redacció
06 de setembre de 2024, 09:35

La carn és un dels aliments clau en qualsevol dieta. N'hi ha de molts tipus i cadascuna té els seus beneficis i perjudicis per a la salut. Ara bé, el que està clar és que, com la gran majoria d'aliments, també cal consumir-la amb moderació perquè realment sigui efectiva pel correcte funcionament del nostre organisme.

En aquest sentit, fa temps que l'evidència científica permet determinar amb total seguretat que el consum excessiu de carn vermella comporta perjudicis per a la salut. Bàsicament, relacionats amb malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncers. Fins i tot hi ha quatre grups de persones que, pel seu historial mèdic, no haurien de menjar mai carn vermella. Ho explica Roxana Ehsani, dietista i portaveu de l'Acadèmia de Nutrició i Dietètica dels Estats Units a la revista especialitzada en alimentació sana EatThis, NotThat!.

Colesterol alt

Les persones amb colesterol alt han de cuidar especialment el consum de carn vermella. Aquest aliment pot elevar de manera notable el nivell de colesterol a la sang, fet que també increment el risc de patir qualsevol mena de malaltia cardíaca. Cal recordar que aquest tipus de carn conté alts nivells de greixos saturats, que afavoreixen l'increment del colesterol LDL, conegut també popularment com el "colesterol dolent". Per això, aquestes persones és recomanable que optin per alternatives amb més proteïnes animals, com són el peix, les aus sense pell, o també per proteïnes vegetals com els llegums.

 

Malalties cardiovasculars

En la mateixa línia, les persones que pateixen malalties cardiovasculars també han de controlar de manera molt restrictiva el consum de carn vermella. El motiu principal és que els greixos saturats contribueixen a l'enduriment i l'obstrucció de les artèries, cosa que també provoca el colesterol que genera aquesta carn.

Per altra banda, la carn vermella també està vinculada a nivells elevats d'una substància coneguda com a TMAO, que és l'abreviatura de l'òxid de trimetilamina. Es tracta d'un component que està associat amb un risc més gran de patir atacs de cor i accidents cardiovasculars.

Malaltia renal avançada

El consum de carn vermella tampoc és gens recomanable en aquelles persones que pateixen una malaltia renal en estat avançat. I és que aquesta condició fa que la funció dels ronyons disminueixi de manera significativa, fet pel qual també es veu afectada la capacitat del cos per eliminar les restes i l'excés de proteïnes a la sang. Així doncs, com que la carn vermella és rica en proteïnes, pot sobrecarregar els ronyons en les persones amb aquest quadre mèdic.

En el mateix sentit, la carn vermella també conté alts nivells de fòsfor i potassi, que no són gens beneficiosos per qui pateix una malaltia renal avançada. Això es deu al fet que un excés del primer mineral pot causar debilitat als ossos i problemes al cor, mentre que pel que fa al segon cas pot afectar la funció cardíaca i augmentar el risc de patir una arrítmia.

Antecedents familiars de càncer

En últim lloc, el consum de carn vermella també s'ha vinculat a un risc més gran de desenvolupar certs tipus de càncer, com poden ser el colorectal, el de pàncrees o el de pròstata. D'aquesta manera, les persones que tinguin un historial de familiars amb càncer haurien de, com a mínim, moderar el consum de carn vermella, ja que el risc per motius genètics sempre està present en aquest tipus de malalties.